Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Totalni nadzor!

Minijaturni špijun koji bi mogao ugroziti privatnost ljudi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MeCam je minijaturna letjelica s kamerom koja je namijenjena korisnicima koji se vole fotografirati, no u krivim rukama mogla bi postati opasan alat za špijuniranje.

Kompanija Always Innovating najavila je zanimljiv uređaj namijenjen onima koji se vole snimati – malu bespilotnu letjelicu s ugrađenom kamerom koja leti oko vlasnika i snima fotografije i videozapise i prebacuje ih na Appleove ili Android mobilne uređaje odakle se mogu jednostavno objaviti na Facebooku, Twitteru i YouTubeu.

Uređaj je nazvan MeCam i korisnicima će omogućiti da budu u 'centru akcije' jer, umjesto da oni snimaju događaje s telefonom ili kamerom, ova će bespilotna letjelica snimati njih i sve što oni rade. MeCam dolazi s 14 senzora koji će omogućiti sigurno letenje i izbjegavanje svih prepreka, a u Always Innovatingu kažu da je upravljanje ovim uređajem iznimno jednostavno – lansira ga se s dlana ruke i njime se može upravljati glasom ili se može koristiti 'slijedi me' opcija putem koje će ova bespilotna letjelica stalno pratiti svog vlasnika i snimati ga.

Nadzire sina bespilotnom letjelicom!

Iako se MeeCam čini zanimljivim uređajem za one koji se vole puno fotografirati (i za one kojima neće smetati bespilotna letjelica koja će im stalno letjeti iznad glave), jasno je da bi se mogla iskoristiti i za puno opasnije stvari. Tako na Mashableu kažu da bi se MeCam (koji ima podršku za WiFi i Bluetooth) mogao hakirati i nadograditi te od njega napraviti minijaturni alat za špijuniranje ljudi koji bi u potpunosti mogao uništiti našu privatnost.

Naime, s obzirom na njegove male dimenzije (stane na dlan ruke), ovakav bi uređaj mogao pratiti ljude po ulicama, gledati im kroz prozore pa čak ulaziti i u kuće i snimati sve što rade, a da oni toga uopće nisu svjesni.

Da je tako nešto moguće napraviti s bespilotnim letjelicama već je pokazao jedan Amerikanac koji je razvio bespilotnu letjelicu koja prati njegovog sina na autobusnu postaju i prenosi video signal na njegovo računalo tako da mu je uvijek na oku.

Always Innovating ne namjerava prodavati MeCam, već ga licencirati drugim kompanijama koje bi ga također mogle nadograđivati i prilagoditi različitim potrebama i situacijama, a prve ovakve bespilotne letjelice/špijuni na tržištu bi se trebale pojaviti tijekom 2014. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene