Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Boje se proizvoda koji još nije predstavljen'

Zašto se Google toliko boji Applea?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je predstavio neke nove opcije u svojim kartama, no novinari i analitičari kažu da je ovo 'očajan potez' kompanije koja je u strahu od Applea koji će uskoro predstaviti vlastite karte za iPhone i iPad

Već neko vrijeme internetom kruže glasine kako Apple u novoj verziji svog mobilnog operativnog sustava za iPhone i iPad više neće koristiti Googleove mape, već će korisnicima ovih uređaja predstaviti vlastito rješenje koje će navodno biti puno bolje i atraktivnije od Googleovog na koje smo godinama navikli.

Toga su svjesni i u Googleu pa su, samo nekoliko dana prije nego Apple predstavi svoje karte, organizirali konferenciju na kojoj su najavili neke novitete koji dolaze u Google Maps te na taj način pokazali što sve u budućnosti mogu očekivati korisnici ovog njihovog alata.

No, brojni analitičari i novinari ovaj su Googleov potez prozvali 'očajnim' zaključivši da su Googleovci u strahu od Appleova proizvoda koji još nije niti predstavljen.

Novi 'šamar' iz Applea rivalu Googleu

Na The Next Webu objasnili su zašto bi Appleovo napuštanje Googleovih mapa bilo veliki udarac za tu kompaniju – izgubili bi novac koji su do sada dobivali od oglašavanja putem ove aplikacije, izgubili bi i novac koji im Apple plaća za korištenje njihovih mapa na svojim mobilnim uređajima, a izgubili bi i veliku količinu informacija koje dobivaju od korisnika svojih mapa na Appleovim telefonima.

Što se samih noviteta vezanih uz Googleove mape tiče, na Business Insideru kažu kako Google još nije dovršio većinu novih opcija koje je prikazao tako da one trenutno nisu dostupne njihovim korisnicima, što samo pokazuje da je njihov jedini cilj bio napraviti neki medijski event vezan uz svoje karte kako bi skrenuli pažnju javnosti s Appleove konferencije koja će se održati sljedeći tjedan i na kojoj bi ova kompanija trebala predstaviti vlastite karte za iOS uređaje.

Novosti koje je Google predstavio uključuju unaprijeđeno 3D sučelje, a njihove 3D karte trebale bi uskoro biti dostupne i korisnicima Appleoveih uređaja i Androida. Predstavljena je i zanimljiva opcija Street View Trekker koja će omogućiti pregledavanje Street View fotografija na terenima na kojima se ne može doći s automobilom poput planina, a Google će ih fotografirati s kamerom smještenom u poseban ruksak.

Vjerojatno najvažnija opcija koju su Googleovci jučer predstavili jest offline podrška za Google mape koja će, čini se, biti dostupna samo korisnicima Androida. Offline pristup mapama znači da će mape, odnosno dijelovi mapa biti pohranjeni u telefonima tako da neće biti potrebe za spajanjem na internet kako bi pronašli mjesto koje tražite, već će pretrage biti omogućene i kada nema pristupa mreži.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene