Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pridržavajući se nekoliko savjeta možete produžiti život vašem prijenosniku koji će i nakon godina korištenja ostati dovoljno brz za ugodan svakodnevan rad


Prijenosna računala imaju ograničeni rok trajanja te su nakon nekoliko godina korištenja puno sporija, baterija im je često u potpunosti istrošena, a zbog intenzivnog korištenja na nekim prijenosnicima ošteti se kućište, otpadnu tipke ili se razbije ekran. Kako bi spriječili probleme s ekranom, kućištem i tipkama, potrebno je uvijek biti jako oprezan s načinom na koji se koriste i prenose laptopi, ali postoje i neki načini na koji korisnici mogu očuvati bateriju i samo računalo.

Vezani članci Huawei MateBook X Pro Kupujete li novo prijenosno računalo? Ovo je pet stvari na koje morate pripaziti Huawei MateBook X Pro Kako postati produktivniji u poslu? Iskoristite mogućnosti Huawei Share tehnologije

Na Mashableu su objavili nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da 'produžite život' svom prijenosniku kako bi, bez obzira na godine korištenja, i dalje bio dovoljno brz za ugodan svakodnevni rad.

Većina laptopa u budućnosti će imati ovakve ekrane

Hlađenje – na ovoj stranici kažu kako su prijenosna računala 'zloglasna' zbog pregrijavanja zbog kojih su se ranije i sami laptopi znali zapaliti. Kako bi spriječili pregrijavanje, potrebno je provjeravati rad ventilatora korištenjem softvera za analizu te je potrebno održavati čistim otvore za ventilaciju – na Mashableu savjetuju čišćenje otvora štapićima za uši, a možete koristiti i npr. komprimirani zrak (koji možete naći u trgovinama s računalnom opremom) s kojim se propuhuju otvori za ventilaciju.

Čišćenje računala – brojni programi i datoteke usporavaju rad računala pa je potrebno očistiti računalo od brojnih stvari koje na njemu nisu toliko potrebne ili se ne koriste često. Idealno bi bilo koristiti između 30-60 posto memorijskog prostora računala, a preporuča se korištenje programa čišćenje diska s kojim se brišu privremene datoteke i datoteke iz Koša za smeće.

Štednja baterije – kako bi baterije izdržala što duže savjetuje se da pazite da se nikada ne isprazni do kraja, umjesto stand byja koristite opciju hibernacije, ne koristite previše programa u isto vrijeme te, kada ga ne koristite, gasite eksterni hardver, poput npr. bežičnog miša.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook