Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenite Gmail, Disk, Android…

Dosta vam je Googlea? Evo koje su alternative njihovim servisima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako vam je dosta Googlea, njihove tražilice i Gmaila, danas na tržištu postoje brojni alternativni proizvodi koji su jednako dobri ili možda čak još i bolji od Googleovih

Stotine milijuna ljudi diljem svijeta svakodnevno koristi brojne Googleove proizvode i usluge – internet pretražuju putem Googleove tražilice, za dopisivanje koriste Gmail, podatke pohranjuju na njihovom Disku, a većina pametnih telefona danas radi na Googleovom Androidu. Iako su Googleovi servisi iznimno kvalitetni i popularni, danas su dostupne brojne alternative koje su jednako kvalitetne (neki će reći čak i bolje) kao i Google za pretraživanje interneta, mailove i pohranu podatka u oblaku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Može li Bing ugroziti Google? Rat tražilica: Microsoft s novim Bingom napada Google! Slika nije dostupna Materijali protivni islamu Pakistan nadzire najveće internetske stranice

'Google konačno priznao': Ako koristite Gmail, ne očekujte privatnost!

Na Cnetu su istražili koje su alternative korištenju Googleovih usluga te je novinar ove stranice napisao da, kada je počeo s testiranjem tih alternativnih servisa, nije uopće razmišljao o 'napuštanju' Googlea, no kada je shvatio sve prednosti proizvoda konkurentskih kompanija, na kraju se ipak 'oprostio' od Gmaila i njihove tražilice.

Outlook.com umjesto Gmaila

Mailove s Gmaila možete preusmjeriti na Outlook.com tako da svaki mail koji primite na Gmail stiže na vašu Outlook adresu – u inboxu Outlooka u postavkama odaberite opciju upravljanja računom i pod 'send-and-receive' računom upišite vaše podatke s Gmaila.

U Outlooku će se napraviti posebna datoteka za primanje poruka s Gmaila (koju možete preusmjeriti i u inbox Outlooka), a kada s Outlook.com računa budete odgovarali na mailove koje ste dobili na Gmail adresu, prikazat će se da je mail stigao s nove adrese, ne s Gmaila, kako bi na taj način obavijestili poznanike da imate novu mail adresu.

Neki će servisi automatski pohraniti novu mail adresu među kontakte tako da će s vremenom sve više mailova vaših poznanika dolaziti na Outlook.com, a ne na Gmail. Na ovaj način nećete morati svima slati informaciju o promijeni maila te će tranzicija s Gmaila na Outlook.com biti 'bezbolna'.

Dropbox umjesto Diska

Ako sadržaj više ne želite pohranjivati u Googleovom oblaku, odnosno Disku, na tržištu postoji veliki izbor servisa na koji ćete moći pohranjivati podatke, a jedan od najsigurnijih i najpopularnijih je Dropbox. Prijavite se na Dropbox, preuzmite aplikaciju na vaše računalo i jednostavno prebacite sav sadržaj kojeg imate u datoteci Googleovog Diska u Dropbox te će se on automatski uploadati na ovaj servis tako da ćete mu moći pristupati s bilo kojeg računala ili mobilnih uređaja koji su povezani s internetom.

Koristite li Google Chrome, dobro pazite na OVO!

Zamijenite Googleovu tražilicu

Ako tražite zamjenu za Googleovu tražilicu, vjerojatno ćete se odlučiti za Microsoftov Bing ili Yahooovu tražilicu. Na Cnetu kažu da su, nakon što su neko vrijeme paralelno koristili Google i Bing za iste pretrage, došli do zaključka kako su rezultati pretraživanja koje su dobili pretraživanjem Bingom gotovo jednako korisni i precizni kao i rezultati koje su dobili surfanjem s Googleom.

Osim pretraživanja putem same internetske stranice, korisnici Firefoxa imaju mogućnost pretraživanja interneta putem posebnog okvira koji se nalazi u gornjem desnom kutu, pored adresne trake. Pored oznake tražilice nalazi se mala strelica prema dole te se klikom na nju prikazuju sve trenutno dostupne tražilice pa se na ovaj način lako može promijeniti trenutno odabrana tražilica, odnosno umjesto Googlea korisnici mogu odabrati Bing ili Yahoo.

iPhone, Windows Phone ili BlackBerry umjesto Androida

Ako koristite pametni telefon koji radi na Androidu, a želite prestati koristiti Googleove proizvode, morat ćete razmisliti o kupovini telefona s nekim drugim operativnim sustavom. Jedna od mogućnost jest, naravno, Appleov iPhone – možda neki od dva nova modela koja su se baš danas pojavila u prodaji, a sve zanimljiviji operativni sustav jest i Windows Phone 8. Nokia u ponudi ima nekoliko modela – od cjenovno pristupačnog telefona Lumia 520 do mobilne zvijeri s odličnim fotoaparatom Lumia 1020, a na tržištu se mogu naći i HTC-ovi, Huaweijevi i Samsungovi Windows Phone modeli. Osim iPhonea i Windows telefona, jedna od mogućnosti je i BlackBerry.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene