Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve jača konkurencija

Apple pao na samo 50 posto: Tableti s Androidima sve popularniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Appleov udio na tržištu tableta smanjen je sa 66 na 50.4 posto, dok Samsung i Asus bilježe porast prodaje od 325, odnosno 242 posto

Iz Applea su se jučer pohvalili kako su tijekom prva tri dana od pojavljivanja iPada mini i četvrte generacije klasičnog iPada na tržištu prodali tri milijuna ovih tableta te je izvršni direktor Tim Cook rekao kako je iPad mini praktički rasprodan. U ovoj kompaniji imaju razloga za zadovoljstvo jer su prodali dvostruko više tableta u odnosu na prva tri dana prodaje iPada treće generacije u ožujku, no usprkos odličnoj prodaji, čini se da se ipak bliži kraj njihovoj dominaciji na ovom tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže... 'RAT' NA POMOLU: Amazon priprema najvećeg konkurenta Samsungu i Appleu Slika nije dostupna iPad Maxi Apple priprema VELIKO iznenađenje

Predstavljen iPad mini - Appleov najjeftiniji tablet!

Još od predstavljanja prvog modela iPada, Apple je držao većinu tržišta tableta, a prvi modeli koji su se pojavili i koji su većinom radili na Androidu nisu ugrozili njihovu poziciju na tržištu. No, u posljednje vrijeme na tržištu su se pojavili brojni novi modeli koji konkuriraju cijenom i kvalitetom - prije svega Googleov Nexus 7 tablet s početnom cijenom od 199 dolara (Google je sada predstavio i deset inčni Nexus 10 tablet s većom rezolucijom ekrana u odnosu na iPad), Amazon sa svojim pristupačnim Kindle Fire modelima te u posljednje vrijeme i Microsoft čiji je Surface ipak skuplji od navedenih Androida.

Rezultati koje je nedavno objavila analitička kompanija IDC pokazuju da je udio Applea na ovom tržištu u trećem kvartalu pao na 50.4 posto sa 66 posto koliko je ova kompanija držala u drugom kvartalu. Iako Apple i dalje prodaje puno više tableta od konkurentskih kompanija - u trećem kvartalu prodao je 14 milijuna iPadova, dok je najjači konkurent (Samsung) prodao 5,1 milijun te iako su zabilježili porast prodaje tableta od 26 posto u odnosu na isto tromjesečno razdoblje u 2011. godini, konkurentske kompanije zabilježile su puno veći rast.

Tako je Samsung u odnosu na treći kvartal 2011. prodao čak 325 posto više tableta, dok je Asus prodao 242 posto više tableta, a s obzirom na stanje na tržištu za očekivati je da će se odlična prodaja ovih uređaja nastaviti i dalje.

Google predstavio novi Nexus smartphone i tablet

Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će situacija na tržištu tableta izgledati tijekom posljednjeg ovogodišnjeg kvartala kada se očekuje velika potražnja za tabletima koje će mnogi poželjeti kao božićni poklon - Apple će sigurno zadržati vodeću poziciju s odličnom prodajom iPada i iPada mini, no odličnu prodaju očekuju Samsung, Google, Asus, Microsoft i druge kompanije.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene