Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Novi Androidi

Google predstavio novi Nexus smartphone i tablet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Googlea nam stiže 10,1 inčni tablet Nexus 10 koji će konkurirati četvrtoj generaciji iPada te novi model smartphonea kojeg su razvili zajedno s LG-jem

Google je sinoć u New Yorku trebao predstaviti novosti vezane uz Android – nove mobilne uređaje i novu verziju svog mobilnog operativnog sustava. Konferencija je zbog oluje Sandy odgođena pa je Google na svom službenom blogu objavio sve novitete koje je htio prikazati na konferenciji – Nexus 4 telefon i Nexus 10 tablet te Android 4.2 Jelly Bean.

Google poput Applea: Prototip novog telefona izgubljen u kafiću!

Novi tablet dolazi s ekranom dijagonale 10 inča i Googleovci ga nazivaju 'tabletom najviše rezolucije na svijetu' te je jasno da je riječ o uređaju s kojim žele konkurirati Appleu i njegovom novom iPadu koji ima ekran retina rezolucije.

Ovaj Nexus tablet Google je razvio u suradnji sa Samsungom te rezolucija njegova ekrana iznosi 2560 x 1600 piksela uz gustoću od 299 piksela po inču, dok retina iPad ima gustoću od 264 piksela po inču. Nexus 10 radi na Samsungovu 1,7GHz procesoru, ima 2GB RAM-a, podršku za NFC i Bluetooth 4.0 i radi na novoj verziji Androida 4.2 Jelly Bean. Na američkom tržištu pojavit će se 13. studenog po cijeni od 399 dolara za model kapaciteta 16GB, odnosno 499 dolara za 32GB model.

Osim ovog tableta, iz Googlea su objavili smanjenje cijene njihova dosadašnjeg tableta Nexus 7 koji ima ekran dijagonale sedam inča – model kapaciteta 16GB sada je dostupan po cijeni od 200 dolara, dok se za 250 dolara može nabaviti 32GB model koji je dostupan i s podrškom za HSPA+ i njegova cijena iznosi 300 dolara. Dosadašnji 8GB model koji se ranije prodavao po cijeni od 200 dolara više nije dostupan.

Google i Samsung pripremaju konkurenta iPadu!

Napokon je službeno predstavljen i Nexus 4, pametni telefon kojeg je jedan zaposlenik (slučajno ili namjerno) izgubio u jednom kafiću u San Franciscu i o kojem smo i ranije, zahvaljujući brojnim glasinama, saznali gotovo sve informacije. Na razvoju ovog modela Google je surađivao s LG-jem te Nexus 4 ima veliki 4,7 inčni ekran rezolucije 1280 x 768 piksela, radi na 1,5 GHz četverojezgrenom Snapdragon S4 Pro procesoru, ima stražnju 8MP i prednju 1,3MP kameru te će se isporučivati s 8 i 16GB memorije. Na tržištu će se također pojaviti 13. studenog po cijeni od 299 dolara za 8GB model i 16GB za model kapaciteta 16GB – ove se cijene odnose na otključane modele, a u ponudi mobilnih operatera bit će jeftiniji.

Novi uređaji radit će na verziji Androida 4.2 Jelly Bean koja bi s vremenom trebala postati dostupna i na drugim Androidima. Ova verzija donosi brojna poboljšanja poput podrške za više računa na jednom mobilnom uređaju, mogućnosti namještanja postavki poput WiFija i svjetline ekrana direktno iz centra za obavijesti, Photo Sphere opciju za napredno upravljanje panoramskim fotografijama, nadograđeni Google Now i Gesture typing (slično Swypeu).

Od ostalih zanimljivosti i noviteta kojima je Google nadogradio ovu verziju Androida treba još spomenuti i opciju bežičnog povezivanja s televizorima na kojima će se moći gledati sadržaj koji se prikazuje na pametnom telefonu, odnosno tabletu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene