Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Microsoft Surface

Microsoft u lovu na Apple: Predstavili Windows 8 tablete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoft je predstavio dva modela Surface tableta koji imaju 10,6 inčne ekrane, a na tržištu ih očekujemo krajem godine

Kao što se i najavljivalo, Microsoft je sinoć predstavio svoja prva dva modela tableta nazvana Surface koja rade na Windowsima 8 i u kojima je, kako je rekao CEO ove kompanije Steve Ballmer, 'povezao vlastiti hardver i softver'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepoznat široj javnosti Nasljednik Ballmera i Gatesa: Evo tko će biti novi šef Microsofta! Slika nije dostupna Novosti iz Microsofta Vraća li se ‘Start’ izbornik na Windows platformu?

Microsoft je prikazao dva modela Surface tableta koja se razlikuju po vrsti procesora i vrsti operativnog sustava – jedan model baziran je na ARM-ovom procesoru (Nvidijina Tegra) te dolazi s verzijom Windows RT (verzija namijenjena ARM tabletima), dok je drugi model baziran na Intelovim procesorima (Core i5 Ivy Bridge) i radi na Windows 8 Pro verziji operativnog sustava.

Hardverski, ovo su jako slični uređaji koji imaju ekrane iste dijagonale 10,6 inča HD rezolucije (1920x1080 piksela) te imaju 'odličnu bateriju', iako iz Microsofta nisu htjeli objaviti konkretne brojke koliko bi sati rada ta baterija mogla izdržati.

Microsoft uzvraća udarac ovim potezom!

ARM tablet tanak je 9,3 mm, ima utor za microSD memorijske kartice i USB 2.0 priključak te će se isporučivati u verzijama s 32 i 64GB prostora za pohranu podataka, dok će model koji radi na Intelovom procesoru biti malo deblji (13,5mm), ima USB 3.0 priključak, utor za memorijske kartice, a bit će dostupan u verzijama od 64 i 128GB memorije.

Od ostalih opcija, oba modela imaju prednje i stražnje kamere, mikrofon te integrirano postolje koje se može 'izvući' iz stražnje strane tableta što će pomoći u gledanju filmova, igranju igara i slušanju glazbe.

Osim samog tableta, Microsoft je predstavio i dodatnu i iznimno tanku (3mm) tipkovnicu (Touch Cover) koja se spoji s tabletom, a zanimljivo je da ovo nije klasična hardverska tipkovnica, već je osjetljiva na dodir te u Microsoftu kažu da će, zahvaljujući njihovoj jedinstvenoj tehnologiji, korisnici putem Touch Covera moći pisati puno brže i preciznije u odnosu na klasične virtualne tipkovnice.

Stižu Windows 8 tableti

Iz Microsofta nisu htjeli reći kada će se ovi modeli točno pojaviti na tržištu – Windows RT model trebao bi se pojaviti odmah nakon službenog izlaska Windowsa 8 (dakle, negdje u listopadu), a nedugo nakon toga u prodaji bi se trebao naći i model koji radi na Windows 8 Pro operativnom sustavu. Također, trenutno nije poznata niti cijena po kojoj će se prodavati ovi uređaji te je Steve Ballmer rekao da će ona biti konkurentna u odnosu na aktualne modele, dakle možemo računati da će koštati negdje oko 500 dolara za početne modele.

Prvi Microsoftovi tableti čine se zanimljivim uređajima koji će ponajprije privući korisnike željene tableta koji rade na operativnom sustavu Windows i koji će dodatno zaoštriti konkurenciju na ovom tržištu.

Sada je na potezu Google koji bi već sljedećeg tjedna trebao predstaviti svoj sedam inčni Nexus tablet koji će raditi na četverojezgrenom, a najjači adut trebala bi mu biti cijena koja će (navodno) iznositi 200 dolara.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene