Obavijesti Pretražite Navigacija
Giorgia Meloni

Prva talijanska premijerka traži da joj se obraćaju u muškom rodu, stigle kritike: "U njenoj politici nema priznanja žena, ni na riječima ni na djelima"

Talijanska premijerka Giorgia Meloni
Talijanska premijerka Giorgia Meloni Foto: Afp
Giorgia Meloni, prva žena na čelu talijanske vlade, inzistira na tome da joj se u službenoj komunikaciji obraća u muškom rodu.

U priopćenjima se tako navodi da je riječ o poruci "tiskovnog ureda predsjednika Giorgie Meloni" ili "kako je izjavio predsjednik vijeća ministara...", piše u utorak talijanski list La Repubblica.

Na stranicama talijanskog ministarstva javne uprave objavljeni su izvaci iz publikacije Preporuke za neseksističku uporabu talijanskog iz 1987., u kojoj na stranici 112 piše da je točna uporaba "predsjednica Maria Rossi", a ne "predsjednik Maria Rossi".

Ali dokument također navodi da kada postoji izričita želja da se koristi oblik muškog roda, to nije gramatička pogreška.

U talijanskom jeziku riječ za predsjednika ili predsjednicu je ista, Presidente, a gramatički rod određuje samo član - u muškom rodu il, a u ženskom la.

Pročitajte i ovo Giorgia Meloni "žena, majka, kršćanka..." Branila je Mussolinija, podržava Orbana i sada je pobijedila na izborima: U Italiji trijumf desnice, Giorgia Meloni održala pobjednički govor

Claudio Marazzini, predsjednik ustanove Accademia della Cruscaa, koja se bavi isključivo lingvistikom i filologijom talijanskog, pak, ističe da je ženski rod legitiman gramatički oblik, pa čak i ako Meloni želi da joj se obraća u muškom rodu, bilo tko može odabrati oblik koji želi.

Bivša predsjednica Zastupničkog doma Laura Boldrini, koja se bori za to da se više pažnje posveti položaju žena, nije iznenađena Meloninim potezom.

Pročitajte i ovo Pobjeda talijanske desnice na izborima - 7 vladu čekaju gorući problemi Pobjeda talijanske desnice, šef demokrata najavio ostavku: "Tužan dan za Italiju, za Europu. Teški dani su pred nama"

"Njena stranka se zove Braća Italije, sve se vrti oko muškaraca, u njenoj politici nema pravog priznanja žena, ni na riječima ni na djelima", rekla je zastupnica iz redova Demokratske stranke, prenosi list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene