Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRISEGUNULI I MINISTRI

Giorgia Meloni prisegnula za novu premijerku: Prva je žena u povijesti Italije na toj funkciji

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni Foto: Afp
Talijanska krajnje desna političarka Giorgia Meloni prisegnula je u subotu za novu premijerku Italije, čime je postala prva žena na toj dužnosti u povijesti zemlje.

Čelnica stranke Braća Italije položila je prisegu pred talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom u subotu ujutro. Ministri njene nove vlade su također prisegnuli u predsjedničkoj rezidenciji, Kvirinalskoj palači u Rimu.

Nakon izbora održanih prošlog mjeseca, državom će sada upravljati koalicija koja uključuje krajnje desnu stranku Liga i stranku desnog centra Naprijed Italija.

Obnašatelj dužnosti premijera Mario Draghi trebao bi vlast predati Meloni u palači Chigi, službenoj rezidenciji talijanskog premijera, u nedjelju, a tada se očekuje i prvi sastanak vlade ili vijeća ministara.

Vladu 45-godišnje Meloni još uvijek trebaju glasanjem o povjerenju potvrditi oba doma parlamenta, što bi se, prema promatračima, moglo dogoditi već početkom idućeg tjedna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRVA PREMIJERKA Giorgia Meloni dobila mandat za sastavljanje nove talijanske vlade i ustvrdila da su spremni odmah započeti s radom

Pročitajte i ovo Pobjeda talijanske desnice na izborima - 7 vladu čekaju gorući problemi Pobjeda talijanske desnice, šef demokrata najavio ostavku: "Tužan dan za Italiju, za Europu. Teški dani su pred nama"

Desničarska koalicija osvojila je najveći dio glasova na izborima u rujnu, zadobivši time apsolutnu većinu u parlamentu, zbog čega nije vjerojatno da će glasanje o povjerenju predstavljati prepreku za novu vladu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene