Zrakoplov je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove obitelji i ruskih liječnika u vezi s njegovim liječenjem u inozemstvu.


Medicinski zrakoplov u kojemu je glavni politički protivnik Kremlja Aleksej Navaljni, koji je u komi, pošto njegovo okružje tvrdi da je "otrovan", poletio je u subotu ujutro iz sibirskog grada Omska u Njemačku, gdje će se liječiti.

Vezani članci Epidemiolog, ilustracija Europa bilježi najtežu tjednu bilancu od sredine svibnja! Više od 250.000 umrlih - u svijetu zaraženo više od 40 milijuna ljudi Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Liječnik otkrio da je Navaljnom dijagnosticirana metabolička bolest, ali i što mu je pronađeno na prstima i odjeći

Kako javlja njemački Bild, zrakoplov je u 8.46 sati sletio u Berlin.

Zrakoplov je poletio nakon cjelodnevne borbe njegove obitelji i ruskih liječnika u vezi s njegovim liječenjem u inozemstvu.

Novinari France Pressea vidjeli su kako zrakoplov polijeće iz tog grada u zapadnom Sibiru.

"Zrakoplov s Aleksejem je poletio u Berlin. Velika hvala svima na potpori. Borba za Aleksejev život i zdravlje tek počinje, očekuje nas još puno kušnji, ali napravljen je bar prvi korak", napisala je na Twitteru glasnogovornica oporbenog prvaka Kira Jarmiš.

Netom prije objavila je fotografiju Navaljnog kojeg na nosilima unose u zrakoplov, rekavši da je uz njega supruga.

Ruska bolnica u koju je oporbeni čelnik primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku rekavši da je njegovo zdravstveno stanje "stabilno", pošto se isprva protivila tome.

Medicinski zrakoplov koji je unajmila njemačka nevladina organizacija sletio je u petak ujutro u zračnu luku u Omsku. Njemački liječnici su pregledali Navaljnog (44) i utvrdili da je sposoban za prijevoz u Berlin gdje će se liječiti.

Protivnik Kremlja trebao bi biti primljen u Caritasovu bolnicu u Berlinu, gdje se prije njega liječio još jedan ruski oporbenjak Pjotr Verzilov, kojeg je prevezla ista nevladina organizacija, Cinema for Peace.

Navaljni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutačno je u komi.

Njegovo okružje tvrdi da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".