Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova studija pokazala je kako Torinsko platno, za koje se vjeruje da je u njega bilo zamotano Kristovo tijelo, nije srednjovjekovna krivotvorina.


Dok neki vjeruju da je torinsko platno doista bilo platno u kojem je Krist bio pokopan, drugi smatraju da se radi o krivotvorini nastaloj u srednjem vijeku. No, izgleda da je i znanost stala na stranu vjernika. Naime, stručnjaci su došli do zaključka da platno potječe iz vremena između 300. godine prije nove ere i 400. godine nove ere što znači da je vrlo lako moguće kako je Krist doista u tom platnu bio položen u grob, piše Daily Mail.

Vezani članci Najveća krunica Ovo je najveća krunica na svijetu! Duga je 500 metara, jedna kugla velika je poput manjeg djeteta, a nalazi se u Hrvatskoj Slika nije dostupna Torinsko platno prikazano uživo na televiziji

Kao što mnogi znaju, Torinsko platno dugo je tek nešto manje od pet metara, a na njemu se jasno vide obrisi čovjeka duge kose i brade, ali i krvave mrlje na mjestima gdje su mu se nalazile ruke i stopala što je konzistentno s ranama koje je Krist zadobio razapinjanjem na križ.

>> Papa se poklonio Torinskom platnu

Ovo platno već je stoljećima predmet brojnih rasprava u znanstvenoj zajednici, a ova posljednja studija provedena je uz dva kemijska i jedan mehanički test. Rezultati tih testova pokazali su da je sastav platna konzistentan s onima koji su se koristili za pokapanje mrtvih u Kristovo doba.

Cjeloviti rezultati studiji bit će objavljeni danas, na Veliki petak, a sutra će biti prikazan na televiziji. Unatoč tome pretpostavlja se kako pristup javnosti ovom platnu neće biti omogućen još 10-12 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook