Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 godina zatvora

Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kćer joj je umrla tri dana nakon porođaja u bolnici, a 28-godišnja Lilian osuđena je na 30 godina zatvora zbog pobačaja. Više od sedam godina kasnije puštena je na slobodu u jednoj od zemalja koje imaju najstrože kazne za prekid trudnoće.

Lilian (28) iz Salvadora osuđena je 2015. godine na 30 godina zatvora. Proglašena je krivom za pobačaj jer je njezina djevojčica tada umrla tri dana nakon porođaja u bolnici zbog zdravstvenih komplikacija.

Salvador ima jedan od najrigoroznijih zakona protiv pobačaja. 28-godišnjakinju su tužitelji optužili da se nije dovoljno dobro brinula o fetusu tijekom trudnoće, optužena je za nemar i teško ubojstvo.

Nakon više od sedam godina puštena je na slobodu. U srijedu je stala pred medije i rekla: "U ime svih mojih pratitelja, molim vas da prestanete optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene."

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija sukoba VIDEO Snimljena eksplozija u glavnom gradu: SAD ponovno gađao ciljeve hutista u Jemenu

Dodala je da je ono kroz što je prošla teška trauma i da je ne bi poželjela nikome.

BBC prenosi da su grupe podrške 28-godišnjakinji objavile da se odluka suca temelji na činjenici da je bila u ranjivoj situaciji u bolnici kada je izgubila dijete.

Stroge kazne

Salvador je uveo potpuno zabranu pobačaja 1998. godine i ne uključuje iznimke u slučajevima silovanja ili kada trudnoća predstavlja zdravstveni rizik za majku.

Kazne za prekid trudnoće su od dvije do osam godina zatvora, ali to se u puno slučajeva pretvara u teško ubojstvo za koje je predviđena minimalna kazna od 30 godina.

U posljednjih nekoliko godina više je žena pušteno na slobodu nakon što su bile osuđivane zahvaljujući kampanjama za zaštitu ljudskih prava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad na militante VIDEO Objavljene prve snimke: Pakistan raketirao Iran, ima mrtvih

"Inzistiramo na tome da tražimo pravdu kako bi žene imale pristup našim seksualnim i reproduktivnim pravima", naglasila je Mariana Moisa iz udruge za građanska prava Nos Faltan Las 17.

Tamošnji predsjednik Nayib Bukele najavio je da namjerava poboljšati uvjete u bolnicama kako bi porođaj bio sigurniji, ali trenutačni zakon ne planira mijenjati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene