Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Crnogorska Agencija za zaštitu životne sredine preporučila je u utorak stanovnicima četiriju najvećih crnogorskih gradova da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom zbog zagađenosti zraka koja je danima iznad normalne vrijednosti.


Preporuka se posebno odnosi na starije osobe, kronične bolesnike, djecu i trudnice u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Pljevljima.

"Najalarmantnija i najkritičnija situacija je u Pljevljima. Tu smo u ponedjeljak navečer izmjerili više od 600 mikrograma po metru kubičnom satnu koncentraciju PM 10 i PM 2,5 čestica, dok je dopuštena gornja granica 50 mikrograma po metru kubičnom", kazala je za Radio Crne Gore Gordana Đukanović iz crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine, no istaknula je da su te vrijednosti u utorak ipak znatno niže.

Smog u Skoplju (Foto: AFP) Najzagađeniji u Europi: Sin joj je rođen zdrav, a sada će vjerojatno biti bolestan do kraja života

Dejana Martinić, specijalistica hitne medicine Zagrepčani zovu hitnu zbog onečišćenja, liječnica: "Situacija nije alarmantna"

Đukanović je kazala da je zagađenje zraka u općinama u kojima živi gotovo polovica stanovništva Crne Gore u najvećoj mjeri uzrokovano vrlo nepovoljnim meteorološkim uvjetima.

"To su temperaturne inverzije, visok atmosferski tlak, odsustvo padalina i magla, tako da kompletna količina emisije zagađujućih tvari koje se emitiraju iz kotlovnica i sustava za grijanje domaćinstava ostaje zarobljena u tom donjem sloju atmosfere i koncentracije su u pojedinim dijelovima dana zaista visoke", rekla je Đukanović.

Rudnik ugljena stvara velike probleme

U Pljevljima, gradu s trenutačno najzagađenijim zrakom u Crnoj Gori nalazi se jedina crnogorska termoelektrana koja je dio državne Elektroprivrede i koja trenutačno radi punim kapacitetom, ali i rudnik ugljena. Za stanovnike Pljevalja organiziran je izlet na čisti zrak.

Zagađenje kod Tuzle (Foto: AFP) "Bosanski tihi ubojica": BiH ima najzagađeniji zrak nakon Sjeverne Koreje

U Elektroprivredi Crne Gore tvrde da termoelektrana nije vodeći zagađivač zraka u Pljevljima, već da su to kotlovnice i individualno grijanje na ugljen.

Ta crnogorska državna energetska kompanija, koja se nedavno pohvalila da zarađuje milijun eura dnevno od izvoza struje, zbog velikog zagađenja zraka u Pljevljima organizirala je u ponedjeljak za stanovnike te općine izlet na planinu Durmitor kako bio udahnuli čisti zrak.

Pozivu se odazvalo oko 150 stanovnika koji su dan proveli u zimskom turističkom centru Žabljak.

Također, u želji da stimulira stanovništvo Pljevalja da se tijekom zime grije na struju, Elektroprivreda Crne Gore smanjit će im račune za siječanj za 50 posto.

Rudnik ugljena u tom gradu donirao je aparate za pročišćavanje zraka lokalnim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te bolnici u Pljevljima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju