Posljednjih dana sve je više poziva Zagrepčana Hitnoj pomoći zbog onečišćenja zraka, kazala je gošća Dnevnika Nove TV, liječnica Dejana Martinić, koja ističe da situacija nije alarmantna. Najviše pate kronični srčani i plućni bolesnici kojima se u ovakvim uvjetima tegobe pojačavaju.

Galerija


Zbog zagađena zraka u glavnom gradu Hrvatske građani posljednjih dana zovu i Hitnu pomoć. Pitaju za savjete, ali se žale i na tegobe. U Dnevniku Nove TV gostovala je dežurna liječnica hitne medicine Dejana Martinić.

Vezani članci Ecija Ivušić Radijska voditeljica traumu liječi objavljivanjem golišavih slika i otkriva što ju tjera na plakanje Maja Bajamić - 5 Domaća pjevačica o teškim trenucima koje je proživjela: "Vrištala sam kao nikad u životu"

"Posljednjih dana imamo povećan broj poziva vezanih za onečišćenje zraka. Većinom su to pacijenti koji su kronični srčani ili plućni pacijenti koji se javljaju zbog teškoća vezanih za disanje. Njihove su se uobičajene tegobe, s obzirom na sadašnje uvjete, pogoršale te imaju povećan osjećaj otežanog disanja", kaže liječnica i dodaje kako se upozorenja odnose na osjetljivije osobe, ali to ne znači da ne smiju izlaziti van, već bi trebale ograničiti boravak na otvorenom na sat do dva. Oboljelima od astme ili bronhitisa tegobe bi se mogle pogoršati duljim boravkom na otvorenom.

Osim Zagreba, problem s onečišćenim zrakom posljednjih dana ima i Sarajevo, čiji stanovnici udišu zrak zagađeniji od zagrebačkog. Tamošnji liječnici upozoravaju da je dugotrajno izlaganje takvu zraku jednako kao da popušite kutiju i pol cigareta.  ''Takvo onečišćenje zraka u sebi nosi različite kemijske spojeve kojih ima i u duhanskom dimu. Upravo to dovodi do oštećenja pluća, upravo je zato teško pacijentima koji boluju od plućnih bolesti", objasnila je Martinić i istaknula da stanje u Zagrebu trenutačno nije alarmantno, ali do poremećaja može doći dužim izlaganjem takvu zraku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr