Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužan potez

Počelo je: Zbog štednje energije jedan lanac trgovina odlučio se na novi korak

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U cilju uštede energije uprava trgovačkog lanca Aldi odlučila je skratiti radno vrijeme svojih trgovina.

Lanac diskontne trgovine Aldi odlučio je u sklopu mjera štednje električne energije zatvoriti svoje poslovnice sat vremena ranije, priopćeno je u srijedu iz uprave koncerna.

"Prilagodit ćemo radno vrijeme brojnih podružnica i tako pridonijeti cilju uštede energije", poručila je uprava kompanija Aldi Nord. Trgovine ovog lanca, koji je uz Lidl najveći lanac samoposluživanja u Njemačkoj, u pravilu su otvorene do 21 sat, a u gradskim središtima i do 22.

Podružnice bi se u ovoj zimskoj sezoni trebale zatvarati u 20 sati, osim tamo gdje to nije moguće poput tržnih centara.

Maloprodaja u Njemačkoj se nalazi pod pritiskom zbog drastičnog povećanja cijena energenata koje pogađa sektor prijevoza i sektor logistike trgovina. Ostali vodeći lanci u Njemačkoj do sada su, međutim, odbijali skraćivanje radnog vremena tvrdeći kako to ne bi značajno pridonijelo uštedi energije s obzirom na to da mnogi sustavi, poput sustava rashlađivanja namirnica, moraju biti u pogonu 24 sati dnevno.

Lanac trgovina Rewe je poručio kako želi pridonijeti ispunjenju vladinog plana uštede 30 posto energije, ali ne želi da to ide na štetu kupaca.

Pročitajte i ovo Stednja energije u Europi - 4 UVOĐENJE MJERA Kakav plan za uštedu energije imaju europske zemlje? "To nas čini manje podložnima ucjenama"

Pročitajte i ovo Miro Skalicki ZAMJENA RUSKIH ENERGENATA Energetski stručnjak za Dnevnik Nove TV: "Europska unija nema jasnu ideju vezanu za preporuke o štednji"

Od početka rujna u Njemačkoj vladaju nova pravila za uštedu energije u gospodarstvu pa tako i u maloprodaji. Tako će se noću isključivati rasvjeta izloga, a ulazi u trgovine više neće smjeti biti stalno otvoreni kako bi se izbjegao gubitak topline.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene