Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrabri Brazilac bori se za život s dva srca koja kucaju u njegovom tijelu. Neimenovani 53-godišnjak je stabilno nakon 12-satne operacije, ali liječnici na Institutu za srce u Sao Paulu boje se da ima samo 50 posto mogućnosti da preživi.


Brazilac je imao tešku plućnu hipertenziju, čija je posljedica zatajenje srca te promjena smjera protoka krvi. Zbog plućne hipertenzije njegovo je srce prestalo pumpati krv tijelom. Operacijom je u njega ugrađeno srce donora koje je povezano s njegovim pomoću vene, arterije pluća i aortom, prenosi The Sun. 'Ovo nije rutinska operacija, situacija je izvanredna. Sljedeća 72 sata bit će ključna za procjenu stanja. Jedno srce nije bilo u mogućnosti pumpati dovoljno krvi u cijelo tijelo od kada su pluća pacijenta oštećena', rekao je kirurg Alfredo Fiorelli, koji je izveo transplantaciju.

Vezani članci Pucnjava u Rio de Janeiru 01 Pucnjava u Rio de Janeiru: Najmanje 25 ubijenih, među njima i policajac Nevjerojatan zahvat u KBC Rijeka - 4 Nevjerojatna spretnost i znanje liječnika KBC Rijeka: Po prvi put u Hrvatskoj zatvorili puknuće srca bez kirurškog zahvata

'Tradicionalna operacija nije preporučljiva i jedina alternativa bila je stavljanje drugog srca pokraj originalnog. Ovo je izvanredna metoda zbog teškog stanja pacijenta', dodao je dr. Fiorelli. 'Pacijenta ćemo održavati na životu u umjetnom stanju dva mjeseca. Nije bilo vjerojatno da će preživjeti bez ove operacije. U nekom trenutku očekuje se da će zdravo srce preuzeti osnovne funkcije od slabijeg, koje će kucati sve sporije', zaključio je liječnik.