Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sude mu

Zbog bizarnog razloga umirovljeni pukovnik odavao tajne informacije o ratu u Ukrajini: "Ti si moj tajni doušnik, ljubavi!"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Umirovljeni pukovnik američke vojske u Nebraski optužen je za slanje povjerljivih podataka jednoj osobi preko stranice za upoznavanje.

David Franklin Slater (63) bio je zaposlen do 2022. u američkom Strateškom zapovjedništvu (Stratcom), koje nadzire američki arsenal nuklearnih projektila. Uhićen je u subotu, a pred sudom će se pojaviti u utorak. Dužnosnici kažu da je nezakonito prenosio dokumente koji bi mogli naštetiti SAD-u.

Optužni dokumenti objavljeni u ponedjeljak govore da je Slater proslijedio informacije koje je saznao iz povjerljivih Stratcomovih brifinga koji se odnose na rusku invaziju na Ukrajinu osobi za koju je vjerovao da je žena u Ukrajini.

U razmjeni poruka često je ispitvan o tajnama američke nacionalne obrane, rekli su tužitelji u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Snijeg poharao Pakistan Razorni učinci VIDEO Poharala ih snježna oluja, među poginulima 22 djece: Uništene kuće, naselja bez struje

"Dragi, što se prikazuje na ekranima u posebnoj sobi? Vrlo je zanimljivo", piše u jednoj poruci poslanoj 11. ožujka.

"Ti si moj tajni agent. S ljubavlju", rekao je kontakt 23. ožujka nakon što je zatražio informacije o određenoj zemlji.

"Dragi moj Dave, hvala na vrijednim informacijama" i "ti si moj tajni doušnik, ljubavi!", piše u porukama. 

Pročitajte i ovo Europsko vijeće, Ilustracija Kritika na "lex AP" Ozbiljno upozorenje Vijeća Europe Hrvatskoj: "Vlada pokušava ograničiti prava medija, radni uvjeti novinara su zabrinjavajući"

Pročitajte i ovo Pad zrakoplova u Nashvilleu Tragedija u Nashvilleu Avion pao na autocestu pa eksplodirao: "Poginulo je pet osoba, sreća što nije udario u zgradu"

U dokumentima se ne navodi koga je Slater kontaktirao niti naziv stranice za upoznavanje. Slučaj su istraživali FBI i Ured za posebne istrage Zračnih snaga, piše BBC.

"Osobe s pristupom strogo povjerljivim informacijama imaju određene odgovornosti", rekla je državna tužiteljica okruga Nebraska Susan Lehr.

Pročitajte i ovo Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov Putin ga pomilovao Monstrum koji je žrtvinu odrubljenu glavu bacio kroz prozor zgrade pomilovan da bi se borio u Ukrajini, na slobodi je ponovno napao

Optužen je za urotu te za neovlašteno otkrivanje informacija o nacionalnoj obrani. Prijeti mu do 10 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene