Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin ga pomilovao

Monstrum koji je žrtvinu odrubljenu glavu bacio kroz prozor zgrade pomilovan da bi se borio u Ukrajini, na slobodi je ponovno napao

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov
Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov Foto: Profimedia
Tsyrenzhapov je bio među tisućama ubojica, silovatelja i okorjelih kriminalaca koji su pušteni u rusko društvo nakon što su služili u Putinovoj vojsci . Izvješća pokazuju da su deseci počinili nove zločine nakon povratka kući.

Osuđeni silovatelj i ubojica kojeg je Vladimir Putin pomilovao kako bi se mogao boriti u Ukrajini, ponovno je završio u zatvoru zbog brutalnog ubojstva 22-godišnje žene.

Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov (42) prethodno je osuđen za ubojstvo Ekaterine Skvortsove (18) koju je raskomadao, a njezinu odrubljenu glavu bacio je s prozora na 12. katu.

Unatoč ozbiljnosti zločina, Putin je potpisao pomilovanje. Ubrzo, šest mjeseci nakon rata i otpuštanja iz vojne službe, ubio je ženu (22) u sibirskom selu Ugdan. Njegovu posljednju žrtvu policija nije imenovala. Okružni sud u Čiti osudio je Tsyrenzhapova na 14 godina zatvora u strogoj zatvorskoj koloniji. Dok je slušao presudu, Tsyrenzhapov je nosio kapuljaču i lice mu je bilo pokriveno.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika

Tijekom suđenja su otkriveni detalji njegovog ranijeg ubojstva Ekaterine Skvortsove, koja je radila kao konobarica u striptiz klubu. Njezino tijelo ubojica je raskomadao, a dio je bacio u rijeku. Potom je cijelu noć pio, a idući dan je njezinu odrubljenu glavu, dijelove tijela i krvavu odjeću bacio kroz prozor na 12. katu svog unajmljenog stana.

Stravičan prizor vidjela su djeca koja su se igrala pokraj zgrade.

"Ja i moji prijatelji pronašli smo dijelove tijela. Bilo je jako strašno", rekao je lokalni školarac Igor Šalaev, tada 15-godišnjak.

Žrtvina majka Svetlana Skvortsova (48) ispričala je kako je otišla identificirati tijelo u mrtvačnicu.

"Ušla sam i vidjela kolica puna komada mesa. Noge su mi bile poput želea. Ništa nisam razumjela", rekla je.

Ona i bivši suprug Igor platili su oko 250 eura kako bi zašili njezine dijelove tijela za sprovod.

Tsyrenzhapov je odslužio manje od tri godine od 14 godina zatvora kada ga je Putin pustio da se bori u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

Putinov drastičan pohod na novačenje započeo je sredinom 2022. nakon što su on i njegove oružane snage potisnute iz Kijeva u prvim mjesecima rata, piše Daily Mail. Ruska vojska tada je krenula s regrutiranjem tisuća osuđenika iz zatvora kako bi povećala svoje redove.

Izvješća sugeriraju da je Wagner, ruska paravojna skupina koju je u to vrijeme vodio Jevgenij Prigožin, masovno regrutirao zatvorenike u srpnju 2022., povećavši svoje redove za 49.000. Vojskovođa, koji će kasnije pokušati izvesti državni udar protiv Kremlja i, dva mjeseca kasnije, poginuti u vatrenoj eksploziji aviona, viđen je na snimkama u zatvorima oko St. Petersburga. Rekao je: "Trebamo vaše kriminalne talente."

Do listopada 2022. rusko Ministarstvo obrane navodno je slijedilo primjer. Pretpostavlja se da su Wagner, a kasnije i Rusija, ponudili zatvorenicima jednostavan dogovor: služenje u vojsci šest mjeseci, nakon toga postaju slobodni i dobivaju bonus od oko 1000 eura.

Prema samom Prigožinu, od 49.000 zarobljenika koje je Wagner regrutirao, vratilo se samo 32.000. Neovisni istraživači vjeruju da je stvarni broj još niži, oko 20.000, prenosi BBC.

U travnju 2023. iz Ukrajine je objavljeno da je rusko Ministarstvo obrane stvorilo jedinice Storm-Z. Nakon samo deset do petnaest dana obuke, ove jedinice su pridružene regularnim iscrpljenim ruskim snagama. No, za razliku od redovnih ruskih snaga, od kojih su mnogi bili prisilno unovačeni, preživjelim Wagnerovim regrutima dopušteno je da se vrate kući nakon samo šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Supernova music festival - 2 7. listopada UN istražuje napad na Izrael koji je pokrenuo rat: "Dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene"

To je značilo da su tisuće okorjelih kriminalaca puštene u rusko društvo. Deseci pomilovanih kriminalaca, uključujući pedofile, ubojice pa čak i kanibale, nastavili činiti zločine nakon što su se vratili kući.

BBC je prošli mjesec izvijestio da se bivšim zatvorenicima nakon šest mjeseci više ne nudi pomilovanje i sloboda. Umjesto toga, prema riječima pripadnika osuđeničke jedinice Oluja V, zatvorenici sada "moraju izdržati do kraja rata".

"Ako se sada prijavite, budite spremni umrijeti", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene