Obavijesti Pretražite Navigacija
U Rimu

Zaokret u Katoličkoj Crkvi: Žene i laici moći će glasati na velikom svjetskom sastanku biskupa

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Vatikan je u srijedu, najavljujući zaokret u Katoličkoj Crkvi, priopćio da će žene i laici moći glasati na sljedećem svjetskom saboru biskupa na jesen u Rimu.

Prva faza završnog skupa "Sinode o sinodalnosti", golemog skupa na svjetskoj razini o budućnosti Crkve, održat će se u listopadu u Rimu, a tajništvo Sinode je danas objavilo pravila za sudjelovanje na tom okupljanju biskupa.

Papa Franjo je odobrio izmjene normi koje reguliraju Biskupsku sinodu, vatikansko tijelo koje okuplja svjetske biskupe na periodične sastanke, nakon desetljeća zahtjeva žena da imaju pravo glasa.

Vatikan je u srijedu objavio izmjene koje je Papa odobrio, a koje naglašavaju njegovu viziju da vjernici laici preuzmu veću ulogu u crkvenim poslovima koji su do sada bili povjereni samo kleru, biskupima i kardinalima.

Pročitajte i ovo Uskrsno slavlje - 5 Urbi et orbi Papa Franjo nakon bolesti vodio Uskršnju misu: "Pomozi voljenom ukrajinskom narodu i prosvijetli narod Rusije"

"Uz biskupe, nadbiskupe i ostale pripadnike klera koji su odabrani na lokalnim biskupskim konferencijama pridružit će se 70 članova iz nebiskupskih redova koji predstavljaju ostale vjernike Božjeg naroda (...) i koji dolaze iz lokalnih crkava", stoji u dokumentu.

Njih 70 je odabrao papa Franjo s liste od 140 ljudi.

"Zatražio je da polovica budu žene i da se uzme u obzir nazočnost mladih", objavilo je tajništvo Sinode.

Kriteriji za izbor nisu bili samo njihova opća kultura i razboritost već i teorijsko i praktično znanje te angažiranost u sinodalnom procesu, dodaje se u priopćenju tajništva Sinode.

"I kao članovi sinode, imati će pravo glasa", naglašava se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Papa Franjo - 3 Na misi posvete ulja Papa Franjo pozvao svećenike da ne vode dvostruke živote: "Često imamo loše manire"

Predstojeća velika rasprava o budućnosti Crkve, a o čemu se već raspravlja na brojnim biskupskim konferencijama, omogućit će da se uspostavi ravnoteža moći u pogledu brojnih pitanja, kao što su položaj žena, rješavanje slučajeva pedofilije ili položaj rastavljenih koji su se ponovo vjenčali.

Još od Drugog vatikanskog koncila, serije sastanaka 1960-ih koji su modernizirali Crkvu, pape su sazivale svjetske biskupe u Rim na nekoliko tjedana kako bi raspravljali o određenim temama.

Na kraju sastanaka, biskupi glasaju o konkretnim prijedlozima i izlažu ih Papi, koji zatim sastavlja dokument uzimajući u obzir njihove stavove.

Od izbora za Papu 2013., Franjo je postupno širio prostor za žene i laike u Crkvi i u Vatikanu te imenovao žene na važne položaje u Kuriji, vladi Svete Stolice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene