Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU nezadovoljna

Zabranjen Gay Pride u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Srbije zabranile su Paradu ponosa, planiranu za subotu 28. srpnja, odlučeno je u Beogradu, a odluku državnih organa potvrdio je u dnevniku Radiotelevizije Srbije predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Srbijanski premijer je istaknuo da je donijeta 'jedinstvena odluka' i naglasio kako 'nitko ne dovodi u pitanje političko opredjeljenje i poštovanje ustava i zakona' za održavanje tog skupa.

Dačić je istaknuo da su 'jedino ograničenje bili sigurnosni razlozi i sigurnost svih građana' i naglasio da se zabrana ne odnosi samo na Paradu ponosa, već i na sve skupove zakazane za subotu u Beogradu.

Ranije danas prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da će se nakon sjednice Ureda za kontrolu službi sigurnosti znati hoće li biti održana Parada ponosa i naglasio da će biti donijeta 'profesionalna odluka u skladu sa sigurnošću građana'.

Kako se tijekom dana spekuliralo u beogradskim medijima, skup i mimohod pripadnika LGBT zajednice, njihovih gostiju, te domaćih i stranih dužnosnika koji podupiru ovu manifestaciju, u subotu je na nekoliko središnjih ulica Beograda trebalo osiguravati čak 6.500 policajaca.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

>> Veleposlanici 14 država od Dačića traže miran i siguran gay pride u Beogradu

To je za 1.500 policajaca više u odnosu na prvu paradu održanu u Beogradu 10. listopada 2010. ili oko 2.500 više policajca, specijalaca i žandarma nego što ih brinulo je prije, tijekom i nakon nogometne utakmice Srbija - Hrvatska 6. rujna u Beogradu.

Televizija B92 izvijestila je da na ulicama Beograda ima više policije nego obično i da su policijske postrojbe sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređene u nekoliko ulica u blizini vlade Srbije, a nakon priopćene odluke javljeno je da se policija povlači.

Šef izaslanstva Europske unije u Srbiji Michael Davenport poručio je vlastima u Beogradu da pokažu 'hrabrost i odlučnost' i omoguće da se u subotu održi mimohod pripadnika LGBT zajednice u Srbiji.

'Europska unija očekuje od zemalja kandidata da prihvate europske vrijednosti, uključujući poštivanje ljudskih prava', rekao Devenport. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene