Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti Srbije zabranile su Paradu ponosa, planiranu za subotu 28. srpnja, odlučeno je u Beogradu, a odluku državnih organa potvrdio je u dnevniku Radiotelevizije Srbije predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.


Srbijanski premijer je istaknuo da je donijeta 'jedinstvena odluka' i naglasio kako 'nitko ne dovodi u pitanje političko opredjeljenje i poštovanje ustava i zakona' za održavanje tog skupa.

Dačić je istaknuo da su 'jedino ograničenje bili sigurnosni razlozi i sigurnost svih građana' i naglasio da se zabrana ne odnosi samo na Paradu ponosa, već i na sve skupove zakazane za subotu u Beogradu.

Ranije danas prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da će se nakon sjednice Ureda za kontrolu službi sigurnosti znati hoće li biti održana Parada ponosa i naglasio da će biti donijeta 'profesionalna odluka u skladu sa sigurnošću građana'.

Kako se tijekom dana spekuliralo u beogradskim medijima, skup i mimohod pripadnika LGBT zajednice, njihovih gostiju, te domaćih i stranih dužnosnika koji podupiru ovu manifestaciju, u subotu je na nekoliko središnjih ulica Beograda trebalo osiguravati čak 6.500 policajaca.

Vezani članci Aleksandar Vučić Srbija uvodi potpunu zabranu kretanja? "Ni Sajam ni druge sportske dvorane neće imati dovoljno kreveta da prime sve oboljele" Policija u Srbiji, ilustracija (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Drama u Beogradu: Policajac se zaključao u stan i prijeti da će se ubiti, novinarima zaprijetio da će pucati

>> Veleposlanici 14 država od Dačića traže miran i siguran gay pride u Beogradu

To je za 1.500 policajaca više u odnosu na prvu paradu održanu u Beogradu 10. listopada 2010. ili oko 2.500 više policajca, specijalaca i žandarma nego što ih brinulo je prije, tijekom i nakon nogometne utakmice Srbija - Hrvatska 6. rujna u Beogradu.

Televizija B92 izvijestila je da na ulicama Beograda ima više policije nego obično i da su policijske postrojbe sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređene u nekoliko ulica u blizini vlade Srbije, a nakon priopćene odluke javljeno je da se policija povlači.

Šef izaslanstva Europske unije u Srbiji Michael Davenport poručio je vlastima u Beogradu da pokažu 'hrabrost i odlučnost' i omoguće da se u subotu održi mimohod pripadnika LGBT zajednice u Srbiji.

'Europska unija očekuje od zemalja kandidata da prihvate europske vrijednosti, uključujući poštivanje ljudskih prava', rekao Devenport. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook