Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo potpisala i Hrvatska

Veleposlanici 14 država od Dačića traže miran i siguran gay pride u Beogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je veleposlanik u Beogradu zajedno s još 13 kolega srbijanskoj vladi poslao pismo kojim poziva vlasti da osigura mirno i sigurno ozračje na skorašnjem beogradskom gay prideu.

Veleposlanici 14 zemalja u Beogradu, među kojima i Hrvatske, uputili su u srijedu pismo srbijanskim vlastima i pozvali Beograd da osigura mirno i sigurno ozračje za sudionike ovogodišnje Parade ponosa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je Pride' VIDEO - UNATOČ ZABRANI: GAY PRIDE sinoć održan u Beogradu! Slika nije dostupna EU nezadovoljna Zabranjen Gay Pride u Beogradu

Podupirući održavanje gay pridea, predstavnici 14 veleposlanstava u Srbiji uputili su pismo premijeru Ivici Dačiću, koji je i ministar unutarnjih poslova, te Goranu Miletiću, članu organizacijskog odbora Parade ponosa.

Organizacijski odbor ove manifestacije najavio je ranije da će 28. rujna održati mimohod Parade ponosa u kojem će sudjelovati pripadnici LGBT zajednice. Niti jedno državno tijelo nije se još očitovalo o održavanju Parade.

>> Svećenik svetom vodicom 'očistio' put kojim se kretala gay povorka!

U pismu dostavljenom beogradskim medijima, veleposlanstva Nizozemske, Velike Britanije, Norveške, Italije, Španjolske, Portugala, Austrije, Danske, Švedske, Finske, Hrvatske, Belgije, Kanade i Australije, podsjećaju da je organizacijski odbor Parade već tražio potrebne dozvole od nadležnih, a veleposlanici su, kako se navodi, izrazili nadu da će vlasti u Srbiji odgovoriti na taj zahtjev.

'Miran i ugodan Pride u Beogradu 28. rujna, adekvatno osiguran od vlasti, predstavljao bi još jedan znak posvećenosti Srbije stvaranju kulture tolerancije i raznolikosti, suprotstavljanju stigmatizaciji i stereotipima, kao i govoru mržnje, diskriminaciji i nasilju', navedeno je u pismu.

Veleposlanici u pismu konstatiraju kako su u cijelom svijetu pripadnici LGBT zajednice žrtve diskriminacije, često prikrivene i provođene bez kazne zbog 'nevidljivosti' članova zajednice. Ističu kako podupiru Paradu ponosa kao 'proslavu raznolikosti' te pozivaju srpske političke vođe i državne dužnosnike da omoguće mirne i sigurne uvjete za njezino ovogodišnje održavanje.

'Pravo na mirno okupljanje jedno je od osnovnih prava, i LGBT osobama bi, baš kao i svim drugim osobama, trebalo biti dopušteno ostvarivanje toga svog prava, bez prijetnji nasiljem ili stvarnog nasilja usmjerenog prema sudionicima Parade', navedeno je u pismu.

Ističe se također kako je 'vlada odgovorna za poticanje kulture tolerancije i društvene inkluzije LGBT zajednice' te da bi 'ta ista tolerancija trebala biti izražena prema skupinama koje zastupaju drugačije mišljenje'.

Srbijanske vlasti bi, navode diplomati, trebale osigurati da i oni koji imaju legitimno pravo izraziti protivljenje paradi to učine na miran i nekonfrontirajući način. Veleposlanici pozivaju i da prestane praksa 'nekažnjavanja odgovornih za nasilje i prijetnje sudionicima Parade', uz napomenu da takve nasilje i prijetnje trebaju biti procesuirani po važećim zakonima.

Prema navodima agencije Tanjug, potpori održavanja pridea u Beogradu pridružilo se i veleposlanstvo Njemačke.

Pride je 2009. godine u Beogradu zabranjen, a odlukom srbijanske vlade isto se dogodilo i 2012. 'zbog sigurnosnog rizika'. Godinu dana ranije, unatoč jakom policijskom osiguranju, pripadnici desničarskih i navijačkih grupa demolirali su središte Beograda, protiveći se održavanju mimohoda. U tim su neredima ozlijeđene 142 osobe, među kojima 120 policajaca. Policija je privela ukupno 207 izgrednika, a 103 zadržala u pritvoru.

Konzervativni pokret Dveri priopćio je 28. kolovoza da će tijekom rujna organizirati niz akcija i manifestacija protiv Parade promičući programe zaštite obitelji. Održavanju Parade ponosa otvoreno se protivi i Srpska pravoslavna crkva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene