Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Wikileaks objavio

SAD ŠPIJUNIRAO JAPANSKU VLADU Među metama NSA-e bila i tvrtka Mitsubishi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ta otkrića stižu u nezgodnom trenutku, dok traju pregovori o transpacifičkom partnerstvu (TPP) , sporazumu o slobodnoj trgovini između 12 zemalja Azije i Pacifika.

Sjedinjene Države su špijunirale visoke dužnosnike japanske vlade, tvrtke kao i guvernera središnje banke, izvijestio je Wikileaks na svojoj internet stranici. Podaci o nadzoru bliskog američkog saveznika koji je provodila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), uslijedili su nakon otkrića špijuniranja Njemačke i Francuske.

Pročitajte i ovo Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti

Wikileaks je objavio popis "35 tajnih meta NSA-e u Japanu, među kojima su japanska vala, japanske tvrtke poput Mitsubishija", navodi Wikileaks. Prisluškivani su brojni visoki dužnosnici poput dužnosnika središnje banke, među kojima i guverner Harihiko Kuroda, Na tom popisu nije naveden premijer Shinzo Abe.

ŠPIJUNSKI SKANDAL DIGAO FRANCUSKU NA NOGE NSA prisluškivao trojicu francuskih predsjednika

Dokumenti pokazuju dubinu nadzora nad japanskom vladom i činjenicu da su informacije brojnih ministarstva i vladnih službi bile skupljane i analizirane, navodi Wikileaks. Ta otkrića stižu u nezgodnom trenutku, dok traju pregovori o transpacifičkom partnerstvu (TPP) , sporazumu o slobodnoj trgovini između 12 zemalja Azije i Pacifika.

Washingtom je također skupio informacije iz korespondencije Tokija s međunarodnim organizacijama poput Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), memorandume o strategiji zemlje i njezinim diplomatskim odnosima sa SAD-om i Europskom unijom, kao i sadržaj povjerljivog briefinga premijera u službenoj rezidenciji Shinzoa Abea. Japanska vlada zsad nije reagirala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene