Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama dao je prvi intervju za arapsku televizijsku postaju Al-Arabiya u kojem je iznio svoje stavove i planove vezane za Bliski istok. Rekao je kako bi Izrael i Palestinci trebali nastaviti mirovne pregovore i pohvalio je kralja Saudijske Arabije jer je promovirao arapski plan za mir na Bliskom istoku.


U intervjuu je naglasio kako će njegova administracija prihvatiti pristup s više razumjevanja u odnosima s muslimanskim svijetom. 'Nemoguće je da mislimo o okvirima palestinsko-izraelskog sukoba, a da ne mislimo o tome što se događa sa Sirijom, Iranom ili Libanonom ili Afganistanom i Pakistanom', rekao je Obama, ali i napomenuo kako bi SAD trebale prvo saslušati sukobljene strane prije nego reagiraju.

Vezani članci Zatvorenik (Ilustracija: Guliver/Thinktsock) Zatvor visoke sigurnosti? Malo sutra: Zatvorenici prokopali tunel ispod umivaonika i nestali bez traga, oglasio se i premijer Slika nije dostupna Hamas upozorio Izraelce: Raketirat ćemo Ben Gurion!

>> Obama je samo dobra fora, a promjene će biti kozmetičke

'Ove su stvari povezane', zaključio je 44. američki predsjednik te dodao kako je njegova administracija počela ispunjavati obećanja dana u kampanji na način da je imenovala bivšeg senatora Georgea Mitchella kao poslanika za Bliski istok te ga poslala u regiju samo nekoliko dana nakon što je on prisegnuo naciji, prenijele su agencije.

>> Zebari: Irak ne očekuje Obaminu radikalnu odluku

Mitchell je na Bliski istok stigao sinoć. 'Ne možemo reći ni Izraelcima ni Palestincima što je za njih najbolje. Morat će sami donijeti neke odluke', kaže Obama.

>> Od izbora do inauguracije

'Ali vjerujem da je sazreo trenutak za obje strane da shvate da put kojim idu neće rezultirati prosperitetom i sigurnošću za njihov narod. I umjesto toga, vrijeme je da se vrate za pregovarački stol. 'Upitan da komentira oštre verbalne napade na sebe od strane al-Qaide, Obama je rekao da mu to govori da su njihove ideje bankrotirale.

Dio intrevjua možete pogledati u priloženom videu.