Posljednji prebjeg iz Sjeverne Koreje, mladi vojnik kojeg je prilikom bijega zasula i kiša metaka, operiran je i oporavlja se u bolnici. Njegov kirurg otkrio je kako ima noćne more da će ga deportirati natrag u Sjevernu Koreju.

Galerija


Sjevernokorejski vojnik koji je prošli tjedan pobjegao na Jug pretrčavši demilitariziranu zonu te je pritom ranjen s čak pet hitaca zove se Oh i ima 24 godine. Kirurg koji ga je operirao i koji je jedan od rijetkih koji s njime razgovara rekao je da je Oh "simpatičan momak". U sobu su mu objesili južnokorejsku zastavu jer živi u strahu da će ga deportirati u zemlju iz koje je pobjegao.

Vezani članci Sjeverna Koreja, testiranje projektila (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Sjeverna Koreja kaže da SAD i Južna Koreja ne žele mir jer ometaju mirovne napore Slika nije dostupna OTKRIVENO ZAŠTO TOLIKO 'VOLE' NAJPOZNATIJEG DIKTATORA

Nakon njegova bijega, čini se da Sjeverna Koreja ojačava granicu u području demilitarizirane zone pa je tako jedan dužnosnik objavio fotografiju na kojoj se vidi kako Sjevernokorejci kopaju rov.

Ispred Ohove sobe nalaze se čuvari koji budno paze na njega.

"Kada se probudio u nedjelju, plakao je zbog boli. Medicinski timovi danima su radili kako bi uklonili ostatke streljiva iz njegova tijela koji su mu ozlijedili unutarnje organe. Osim toga, Oh ima i tuberkulozu, hepatitis B i crijevne parazite", rekao je kirurg John Cook-Jong Lee. Jedan crv kojeg su izvadili imao je čak 27 centimetara, a kirurg ističe kako je u 20 godina karijere to vidio samo u udžbenicima.

Svom liječniku Oh je otkrio kako se vojsci Sjeverne Koreje priključio sa 17 godina, nakon završetka srednje škole, i rekao je da više nikad ne želi biti vojnik.

U bolnicu je dovezen američkim vojnim helikopterom u kojem su se borili za njegov život jer su mu pluća bila na rubu otkazivanja, a zbog ozljeda koje je zadobio imat će doživotne posljedice. U bolnici je dva puta operiran i dobio je transfuzijom 12 litara krvi.

Kada se oporavi, Oh će morati proći ono što i ostali prebjezi iz Sjeverne Koreje. Prvo ih ispitaju obavještajne službe, a onda borave tri mjeseca u centru za preseljenje gdje moraju proći edukaciju o životu u Južnoj Koreji. Nakon što ih puste na slobodu, osigurana im je jednogodišnja pomoć od 6450 dolara, kao i podrška u stambenom zbrinjavanju i pronalasku posla, piše Guardian.