C-130 Hercules, ilustracija (Foto: AFP)
C-130 Hercules, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Čileansko zrakoplovstvo objavilo je u ponedjeljak da je izgubilo radiovezu s vojnim zrakoplovom C-130 u kojemu je bilo 38 osoba, a koji je poletio iz Punta Arenasa na jugu zemlje prema bazi na Antarktici.


"Zrakoplov C-130 Hercules poletio je u 16:55 (20:55 po srednjoeuropskom vremenu) iz grada Punta Arenasa prema antarktičkoj bazi Predsjednik Eduardo Frei", priopćila je čileanska vojska. Radioveza s avionom izgubljena je oko 18 sati po lokalnom vremenu u blizini prolaza Drake, područja između dva kontinenta - Južne Amerike i Antarktike.

Vezani članci Ostatak motora palog ukrajniskog Boeinga 737 u Iranu Trump ne vjeruje da je ukrajinski avion pao zbog mehaničkog kvara, izvor iz Pentagona tvrdi da su zrakoplov raketom slučajno srušili Iranci Srušio se putnički avion u Kazahstanu Užas u Kazahstanu: Srušio se putnički zrakoplov, najmanje 14 osoba poginulo

Radi se o velikoj vodenoj površini koja zna iznenaditi vremenskim uvjetima. Čileanske zračne snage priopćile su da su vremenski uvjeti u trenutku preleta bili dobri.

U avionu je bilo 17 članova posade i 21 putnik koji su krenuli u izvršenje ''logističkih zadataka'', odnosno popravke plutajućeg naftovoda koji osigurava gorivo za bazu, priopćeno je iz čileanskih zrakoplovnih snaga, piše CNN.

Zapovjednik čileanskog zrakoplovstva Eduardo Mosqueira kazao je da članovi posade nisu aktivirali nikakav SOS signal prije nego što su nestali. Dodao je i da pilot ima dugogodišnje iskustvo, no možda je bio prisiljen sletjeti nakon što je ostao bez goriva. Avion je prešao put od 725 kilometara, od planiranih 1240, piše BBC.

Nakon gubitka kontakta s avionom ratno zrakoplovstvo Čilea proglasilo je stanje pripravnosti i mobiliziralo tim za traganje i spašavanje. "Zračne i pomorske snage tragaju za preživjelima na području posljednje poznate lokacije aviona. U tijeku je obavještavanje obitelji putnika koji su bili u njemu o ovom događaju", priopćeno je iz zrakoplovstva.