Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Siriji

Putin u nenajavljenom posjetu Asadu: "Vojska se vraća kući..."

Vladimir Putin i Bašar al-Asad, arhiva (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Bašar al-Asad, arhiva (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u ponedjeljak posjetio zrakoplovnu bazu Hmejmim u Siriji, naredio je ministarstvu obrane da počne povlačiti rusku vojsku iz te zemlje, izvijestili su ruski mediji.

Vladimir Putin doputovao je u nenajavljeni posjet koji je iskoristio i za susret sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, koji ga je dočekao u bazi Hmejmim.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

"Ministru obrane, načelniku glavnog stožera naređujem: počnite povlačiti vojsku na stalne lokacije", rekao je Putin pred vojnicima u zrakoplovnoj bazi u sirijskoj pokrajini Latakiji.

On je istaknuo da su ruske oružane snage zajedno sa sirijskom vojskom uništile najsposobniju borbenu skupinu međunarodnih terorista u Siriji -Islamsku državu.

"S tim u vezi odlučio sam da se veliki dio ruskog vojnog kontingenta koji se nalazi u Siriji vraća kući, u Rusiju", izjavio je vrhovni zapovjednik ruskih oružanih snaga i zahvalio vojnicima te im čestitao na sjajnoj pobjedi u borbi protiv terorista nakon dvogodišnje vojne operacije.

Putin je rekao da će Rusija zadati novi, još snažniji udar teroristima ako oni ponovno pokušaju narušiti mir u Siriji.

"Nikada nećemo zaboraviti žrtve i gubitke koje smo pretrpjeli u borbi s terorom, i ovdje u Siriji i kod nas u Rusiiji", naglasio je.

Predsjednik je također rekao da će Rusija "trajno" zadržati svoju zrakoplovnu bazu Hmejmim u Latakiji, kao i mornaričko postrojenje u Tartousu, unatoč odluci o početku povlačenja.

U razgovoru s Asadom Putin je izrazio nadu da zajedno s Iranom i Turskom mogu ponovno uspostaviti miran život i politički proces u Siriji.

"Važno je pripremiti Kongres naroda Sirije, pokrenuti proces mirnog rješenja sukoba. Ja ću sada imati priliku popričati o tome u Kairu s egipatskim predsjednikom, a nešto kasnije s predsjednikom Turske", kazao je Putin.

Govoreći o rezultatima protuterorističke operacije u Siriji, Putin joj je dao visoku ocjenu. "To je doista značajan rezultat našeg zajedničkog rada. Ukupna prijetnja terorizma još je jako velika, a to što smo mi u Siriji porazili jednu od glavnih terorističkih skupina, Islamsku državu, jako je važno i za Siriju i za Rusiju i za cijeli svijet", istaknuo je ruski predsjednik koji će nakon Sirije posjetiti Egipat, a nakon toga i Tursku. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene