Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOMEMORACIJA ZA MANDELU

JAR: Službena isprika zbog mlataranja rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je uputila iskrenu ispriku zajednici gluhinijemih, ali i svim Južnoafrikancima koji su se možda osjetili uvrijeđenima

Vlada Južnoafričke Republike u petak se službeno ispričala zajednici gluhonijemih osoba nakon skandala na svečanoj komemoraciji Nelsonu Mandeli na kojoj je nestručni tumač doslovno unakazio prijevod na znakovni jezik.
"Iskreno se ispričavamo zajednici gluhonijemih i svim Južnoafrikancima koji su se možda osjetili uvrijeđenima", rekao je ministar kulture Paul Mashatile.

Pročitajte i ovo Marwan Barghouti - 1 Marwan Barghouti Uporište nade za kraj rata: Tko je palestinski Nelson Mandela i može li on donijeti mir Gazi? Slika nije dostupna komentirao neugodan trenutak Vučić o smijehu prevoditelja nakon njegova govora u UN-u: "Nismo šaka zobi koju može svatko pozobati"

Najavio je da će se "vjerojatno početkom iduće godine" održati glasovanje o zakonu kojim bi se uredila ta profesija "kako se takvi incidenti više ne bi događali".

Dan ranije, pomoćnica ministra za invalidne osobe Hendrietta Bogopane-Zulu priznala je "pogrešku", istaknuvši da tumač možda nije dovoljno kvalificiran u engleskom, da je bio umoran i prebacila je odgovornost na njega.

Glavna južnoafrička udruga gluhonijemih Deaf SA ipak podsjeća da to nije prvi izgred ovog nestručnog tumača koji je već nastupao na službenim događanjima i koji je bio tema izvješća upućena vladi.

SKANDAL NA STADIONU 'Halucinirao sam i čuo glasove, ništa nisam mogao napraviti'

Dotični tumač, Thamsanqa Jantjie, branio se rekavši da je imao šizofreni napadaj uzrokovan stresom tijekom Mandeline komemoracije, na što je oštro odgovorila južnoafrička psihijatrijska udruga osudivši "pogrješno tumačenje psihičke bolesti kao isprike za nestručnost".

U utorak je čitava zajednica gluhonijemih bila zaprepaštena i ljutita zbog predstave Janjiea koji je bez veze mahao rukama stojeći uz govornike čije je govore trebao tumačiti.

U telefonskom razgovoru s agencijom AFP u petak nesretni tumač nije htio ništa reći o izgredu, opravdavajući se da je prezauzet pisanjem izvješća za vladu. "Sve sam rekao jučer (četvrtak) u svim medijima a danas se bavim vladom koja želi čuti moju inačicu događaja", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene