Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najsnažniji tajfun koji je u zadnjih pet desetljeća pogodio Kinu ubio je više od 100 osoba, a još su desetine nestale, objavila je u petak državna novinska agencija Xinhua.


Tajfun Saomai, klasificiran kao supertajfun, udario je u četvrtak, vjetar je puhao brzinom i do 216 kilometara na sat, a snažna kiša pala je na Cangcan u istočnokineskoj pokrajini Zhejiang.

Vezani članci Baloni na vjetru Baloni i snažan vjetar nisu dobra kombinacija, vjetar ju je umalo otpuhao Padobran (Foto: Screenshot/YouTube) Padobrani i pijavice nisu dobra kombinacija, čista je sreća što je prošao bez ozljeda

U blizini središta tajfuna vjetar je puhao i 60 metara u sekundi, što je snaga vjetra 17 bofora, najviše na nedavno proširenoj Beaufortovoj ljestvici, objavila je meteorološka služba Zhejianga.

Ondje je evakuirano više od milijun ljudi, javlja Xinhua, a poginulo je više od 100 osoba.

U rušenju jedne kuće u mjestu Jinxjiangu, saznaje Xinhua od mjesnih vlasti, poginula je 41 osoba, među njima osmero djece.

Većina žrtava čija su trupla pronađena u ruševinama bili su susjedi koji su vjerovali da je ta betonska dvokatnica sigurnija od njihovih kuća od drveta i cigle.

Do petka ujutro Saomai je oslabio i kao tropska depresija kreće se prema unutrašnjosti zemlje.