Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Oni imaju glas i ime"

Novi skandal u Katoličkoj crkvi: Seksualno zlostavljano više od 4800 maloljetnika - "Ovo je tek vrh ledenjaka"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Djeca zlostavljana od strane portugalske Katoličke Crkve - 2 Djeca zlostavljana od strane portugalske Katoličke Crkve - 2 Foto: DNEVNIK.hr Djeca zlostavljana od strane portugalske Katoličke Crkve - 3 Djeca zlostavljana od strane portugalske Katoličke Crkve - 3 Foto: DNEVNIK.hr Djeca zlostavljana od strane portugalske Katoličke Crkve - 4 Djeca zlostavljana od strane portugalske Katoličke Crkve - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pedro Strecht, predsjednik povjerenstva i dječji psihijatar Galerija 1/5 >>
Neovisno povjerenstvo koje istražuje seksualno zlostavljanje maloljetnika u Katoličkoj crkvi u Portugalu priopćila je da je dokumentirala slučajeve koji upućuju na najmanje 4815 žrtava.

Neovisno povjerenstvo osnovala je Portugalska biskupska konferencija. Zadatak grupe je ispitati zlostavljanje posljednjih desetljeća. Ističu kako su rezultati koje su objavili "tek vrh ledenjaka".

Predsjednik povjerenstva, dječji psihijatar Pedro Strecht opisao je njegov cilj kao "davanje glasa žrtvama koje šute". Odao je priznanje stotinama onih koji su kontaktirali njegov tim kako bi posvjedočili. "Oni imaju glas i imaju ime", rekao je Strecht.

Komisija je dokumentirala 564 iskustva ljudi koji kažu da su bili žrtve zlostavljanja od strane svećenika ili drugih crkvenih službenika. Razmatrani su slučajevi koji datiraju od polovice prošlog stoljeća.

U mnogim slučajevima, svjedočanstva su se odnosila i na druge maloljetnike koji su bili zlostavljani. Otuda procjena o tisućama žrtava seksualnog zlostavljanja.

Pročitajte i ovo ilustracija dalibor milas Poznati hrvatski teolog: "Religija kao penis, dobro ga je imati, ali…"

Strecht je citirao neka od svjedočenja žrtava, ističući utjecaj koji je zlostavljanje imalo na njih i njihove živote. Kako je rekao, žrtve su pričale o "crnoj rupi" koju su nosile uz sebe nakon traume koju su proživjele, piše BBC.

Predsjednik Portugalske biskupske konferencije José Ornelas, biskup područja Leiria-Fátime, izjavu bi trebao dati naknadno. U nedjelju je rekao tek da je izvješće komisije primio sa zahvalnošću te da će na izvanrednoj sjednici koju je zakazao za 3. ožujka žrtvama ponuditi "pravdu".

Pročitajte i ovo Ilustracija Loša regulacija zakona Osuđeni pedofil vratio se u školu i opet predaje: Platio kaznu kako ne bi bio iza rešetaka

Državnim odvjetnicima proslijeđeno je samo 25 predmeta jer su mnogi pali u zastaru.

Komisija je dala prijedlog da se, kod slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, rok do kojeg se prijava takvog kaznenog djela može podići do 30. godine života žrtve. Prema trenutnom zakonu, žrtve kaznenu prijavu mogu podiću do 25. godine života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene