Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORASLA OSNOVICA

Svećenicima od 1. siječnja porasle plaće, građani podijeljeni: "Malo previše za ovako čuti, ali dobro, i oni moraju od nečega živjeti"

Aktualno Galerija Svećenici: Ilustracija - 5 Svećenici: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Svećenici: Ilustracija - 8 Svećenici: Ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr Svećenici: Ilustracija - 7 Svećenici: Ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Svećenici: Ilustracija - 6 Svećenici: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Svećenici: Ilustracija - 9 Galerija 1/9 >>
Od 1. siječnja porasle su plaće svećenicima. Osnovica je sada u cijeloj Hrvatskoj ista i iznosi 640 eura. Kolika će biti ukupna plaća, ovisi o službi, stažu, broju župljana. Dnevnik Nove TV razgovarao je s dvojicom svećenika koji kažu da su i njima životni troškovi rasli, a da se često pogrešno misli kako njih plaća država. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Dosad je bila 3000 kuna u riječkoj nadbiskupiji, a od početka godine u cijeloj Hrvatskoj raste na 640 eura. Tolika je svećenicima osnovica plaće ili, kako kažu, nagrade. A na osnovicu idu dodatni bodovi.

"Koliki je broj župljana, koliko je godina staža, onda će po tome i plaće imati svoj drugačiji izgled. Ja kao župnik Župe svetog Križa u Rijeci, koja broji više od 5000 vjernika, na osnovicu dobijem negdje oko 840 eura", rekao je vlč. Kristijan Zeba iz riječke nadbiskupije.

A prosječnom svećeniku su, kao i svima, porasli životni troškovi. U toj župi 50 posto režija snose sami, a 50 posto župa.

"Čisti primjer, recimo, samo za 12. mjesec grijanje župnog stana - budući da je na gradski plin stigao račun 2400 kuna", kaže Zeba. 

Svaki bod koji se dodaje na osnovicu vrijedi 10 eura. Najviše bodova, njih 100, dobiva dijecezanski biskup. U Lokvama je manja župa, pa će i bodovi, odnosno plaća biti manja.

Pročitajte i ovo Nadbiskup Uzinić kuha: Ilustracija - 4 PROJEKT DANAS ZA VAS Nadbiskup Mate Uzinić i svećenici skuhali više od tisuću obroka za potrebite: "Kada napravimo dobro, vidimo da smo usrećili druge"

Pročitajte i ovo Povećanje plaća svećenika - 4 Inflacija pogodila i njih I plaće svećenika će se povećavati. No znate li kolike su uopće? Ovisi o nekoliko faktora

"Porasla je nekih 70 eura. Svećenik se financira od župe. Često puta se to možda u javnosti pogrešno prenosi", rekao je vlč. Zlatko Ćibarić, župnik župe sv. Katarine dj. i mč. u Lokvama.

Ako župa ne može financirati svećenika, onda uskače nadbiskupija. A svojim zvanjem, kažu, vraćaju zajednici.

"Financijskim sredstvima koje imamo, evo nažalost, i mi smo ovu godinu započeli s tragedijom u Gorskom kotaru. Izgorjela je jedna zgrada, tu će se također uključiti župa, rekao je Ćibarić.

Građani oko rasta plaća podijeljeni.

"Neka rastu, Bogu hvala da nekome rastu", "Malo previše za ovako čuti, ali dobro, šta je, tu je. I oni moraju od nečega živjeti", "Blagajnica u dućanu ima nekih 3500 kuna, majke odgojiteljice imaju još i manje, zbog čega bi svećenici? Oni zarađuju milodarima, neće mi doći posvetiti kuću bez 200 kuna", samo su neki od komentara.

Plaće im nisu rasle više od dva desetljeća, kao ni brojne usluge, koje su sada ipak porasle. Više se plaćaju sprovod, vjenčanje, listovi i rodoslovlje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene