Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijelo izloženo do sutra

VIDEO: Stampedo ispred Sai Babina hrama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće hodočasnika pokušavalo je ući u hram jučer preminulog indijskog duhovnog vođe Sai Babe. U naguravanju, u jednom je trenutku čak došlo do stampeda, no nitko srećom, nije ozlijeđen.

Hinduistički sveti čovjek, kojeg su milijuni sljedbenika diljem svijeta štovali kao hodajuće božanstvo, Sathya Sai Baba, jučer ujutro izgubio je bitku sa životom u 86 godini u bolnici u Puttaparthi. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Badnjak u nedjelju Vjernici su u velikoj dvojbi ove godine, a često miješaju dvije stvari: "Postoji nepisano pravilo..." Slika nije dostupna Ceremonija počinje sutra u 9 ujutro Na Sai Babinom sprovodu očekuju 2 milijuna ljudi

Nakon što su pokušali prodrijeti u bolnici u kojoj je umro, stotine hodočasnika naguravalo se i ispred ulaza u Sai Babin hran. U jednom trenutku došlo je i do stampeda, no nitko, srećom, nije ozlijeđen. Policija je nakon toga podigla barikade kako bi bili sigurni da gomila neće napraviti novi indident.

>> Preminuo indijski duhovni vođa Sai Baba

Sai Babino tijelo bit će izloženo u hramu do sutra, a na njegovom pokopu očekuju se na stotine tisuća njegovih sljedbenika.

Indijski guru rođen je 23. studenog 1926. godine, a prvo mu je ime bilo Sathyanarayana Raju. Godine 1940. proglasio se 'poslanikom', odnosno reinkarnacijom drugog svetog hinduističkog čovjeka Sai Babe iz Shirdija, koji je umro 1918. godine.

Sai Baba se tijekom svojeg života našao i u središtu nekoliko kontroverzi, u kojima ga je nekolicina medija optuživala za seksualno zlostavljanje i lažna čuda. Sve optužbe Sai Baba i njegovi sljedbenici uvijek su odbacivali, a on sam nikad nije bio službeno optužen ili osuđen za bilo kakav zločin. Isto tako, taj sveti čovjek se nikad nije ženio i nije imao djece.

Među njegovim sljedbenicima ima i puno poznatih osoba, bivših premijera i predsjednika, poslovnih ljudi, posebice indijska zvijezda kriketa Sachin Tendulkar i američka glumica Goldie Hawn. Jednu od najvećih donacija Sai Babinoj sljedbi dao je bivši vlasnik lanca lokala Hard Rock Cafe Isaac Burton Tigrett, koji je došao živjeti u Puttaarthi, a dio svog bogatstva darovao Sai Babinoj organizaciji.

Sai Baba, uvijek u jarko narančastoj haljini i s afro frizurom, izbjegao je pokušaj ubojstva 1993. kada su četvorica naoružanih muškaraca noževima ušla u njegovu kuću i prije dolaska policije ubili dvojicu Sai Babinih suradnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene