Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najgorih kazna za čovjeka je osama, a posljedica takvog otuđivanja od ostatka svijeta nerijetko je razvoj mentalnih bolesti. Dokumentarac PBS-a bavi se temom zatvorenika koji su proveli dugo vremena u samicama i mentalnim ožiljcima koje je to iskustvo ostavilo na njih.


"Solitary Nation" naziv je dokumentarca PBS-a, koji prenosi svjedočanstva zatvorenika koji su vrijeme u zatvoru proveli u samicama. Njihova svjedočanstva govore kako to nije proces rehabilitacije, već mučenje koje od njih radi potencijalne mentalno oboljele osobe.

Vezani članci Libanon: Pobjegli iz zatvora pa poginuli u sudaru - 3 Iz zatvora im pobjeglo 69 zatvorenika, uhićeno njih 15, jednoga u zatvor dovela majka - Petorica nakon bijega poginula u sudaru Pripadnici ugandanske vojske, ilustracija Goli i bosi pobjegli iz zatvora: "Više od 200 kriminalaca je u šumi, mogli bi vam provaliti u potrazi za odjećom"

Jedna od tih osoba je i Sarah Shroud, koja je 410 dana provela u samici zatvora u Iranu. Ona svjedoči o stanju na razini životinje te padovima u duboke depresije i gubljenja razuma u potpunosti.

"To vas spusti gotovo na razinu životinje. Provodila sam dane hodajući i udarajući šakamo po zraku, puna bijesa. Zatim bih padala u duboke depresije. Čučnula bih pored vrata i pokušala čuti bilo kakav zvuk, kašalj, korake, koji bi me podsjetili da sam još uvijek među živima", ispričala je Shroud.

Neviđeni gaf: Osudili ga na 13 godina zatvora, ali nikad nisu došli po njega!

"Pronašli smo način kako izmjenjivati pisma između sebe u samicama. Svi zatvorenici pronađu način kako da zaobiđu pravila... Te poruke su me održavale na životu. Bilo kakav kontakt s drugim ljudskim bićem davao bi mi povoda na razmišljanje i ispunio me nadom i srećom", rekla je Shroud.

Anthony Gaves, s druge strane, osuđen je na smrt zbog zločina za koji nije niti znao te je 16 od ukupno 18 godina provedenih u zatvoru, proveo u samici. Njegova priča još je potresnija.

Što su Sarah i Anthony rekli novinaru Huffington Posta putem video linka, pogledajte u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju