Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši pilot RAF-a doživio je svojih 'najstrašnijih devet sekundi u životu', nakon grčevite borbe da usmjeri stari model hladnoratovskog zrakoplova bombardera dalje od promatrača, prilikom greške kopilota.


 

Vezani članci Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Velika snimili videoporuku Korisnici Doma za starije iz Velike snimili genijalnu poruku: "Mi smo svi dobro, a vi zapamtite..." Slika nije dostupna Pilot poginuo tijekom akrobacije

 

Ono što se zapravo trebalo dogoditi jest jednostavno rolanje 75-tonskog Handley Page Victor bombardera niz pistu, kako bi ga se fotografiralo u pokretu, no kopilot je greškom ptegao ručicu za gas i sve se umalo pretvorilo u katastrofu. Dramatično naglo uzlijetanje i 'lelujanje' zrakoplova pilot Bob Prothero uspio je jedva primiriti i prizemljiti ga na kraju dugačke piste, izbjegavši promatrače, ali i oštećenja na zrakoplovu.

'Sve se dogodilo u trenu. Vikao sam kopilotu da smanji gas', rekao je britanskim medijima 70-godišnji Prothero, kojem je dozvola za letenje istekla još u 80-im godinama prošlog stoljeća. 'Iz nekog razloga kopilot me nije poslušao i samo sam pomislio: O bože, eto ga sad', ispričao je Prothero. Službeno priopćenje jest da se kopilot 'ukočio' i da je zaboravio povući kočnice, no direktor Bruntingthorpe zračne luke u Leicestershireu, David Walton, gdje se održavao aeromiting, pohvalio je Prothera, rekavši kako je njegov potez čisti dokaz vrhunskog letačkog znanja i vještine.