Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob sa snagama sigurnosti

VIDEO: Iranci prosvjeduju, policija ih rastjeruje suzavcem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranske snage sigurnosti su se u Teheranu sukobile s prosvjednicima koji su državni skup iskoristili da iskažu nezadovoljstvo rezultatima lipanjskih predsjedničkih izbora, a na pomirenje podijeljenog društva pozvao je veliki ajatolah zagovarajući dijalog

Snage sigurnosti rastjerivale su hicima upozorenja i suzavcem pristaše oporbenog lidera Mirhoseina Musavija kojega je 12. lipnja na predsjedničkim izborima pobijedio Mahmud Ahmadinedžad u čemu prosvjednici vide izbornu prijevaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nasilni sukobi Ubijeni prosvjednici u protuvladinim prosvjedima u Teheranu Slika nije dostupna Skandiraju ime Musavija U Teheranu prosvjed stotine pristaša oporbe

'Vidio sam da su uhitili najmanje 10 osoba i odveli ih vozilima', rekao je jedan očevidac, a drugi je potvrdio da je policija ispalila suzavac na prosvjednike na Trgu Vali-je Asr.

Vlasti su onesposobile mobilnu mrežu kako bi spriječile komunikaciju među prosvjednicima, stoji na internetskoj reformističkoj stranici Rah-e Sabz.

Službena novinska agencija INRA potvrdila je sukobe, a prosvjednike nazvala 'vođama nereda'. Veliki ajatolah Naser Makarem Širazi, blizak konzervativcima, pozvao je vlasti da počnu dijalog s oporbom i smirivanjem stanja pronađu izlaz iz krize.

>> Iran: Policija uhitila dvije prosvjednice

'Potrebno je odijeliti mali broj izazivača nevolja' od ljudi koji su glas dali oporbi, rekao je Širazi te objasnio da je 'za Musavija glasalo 13 do 14 milijuna ljudi, a 24 do 25 milijuna za Ahmadinedžada. Stoga valja sjesti za stol i razgovarati jer to je put za smirivanje političke klime'.

Ahmadinedžada su za izbornu prijevaru optužili i Musavi i drugi protukandidat Mehdi Karubi te izveli ljude na ulice, a kako je u sukobima bilo žrtava, iranske vlasti, koje odbacuju optužbe o lažiranju izbora, zabranile su prosvjede.

Oporba je stoga za okupljanje iskoristila Studentski dan, državni praznik u spomen na trojicu ubijenih studenata u vrijeme šaha Reze Pahlavija prije Islamske revolucije. Agencija AP donosi reportažu iz sveučilišnog kampusa u Teheranu i navodi da su tisuće studenata izvikivale 'smrt diktatoru', a snage sigurnosti odgovorile su suzavcem i tukle ih batinama.

AP dodaje da su vlasti uhitile 100 studentskih vođa prošlih tjedana kako bi spriječile nerede na Studentski dan, te da je u subotu policija privela 15 žena iz Odbora majki u žalovanju, koji okuplja rodbinu ubijenih u poslijeizbornom nasilju.

Reformisti tvrde da je u prosvjedima poslije izbora ubijeno 70 osoba, no vlasti priznaju upola manji broj žrtava i navode da su među njima pripadnici konzervativne milicije Basidž. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene