Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Dan studenata

Iran: Policija uhitila dvije prosvjednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska policija uhitila je u ponedjeljak u Teheranu najmanje dvije prosvjednice koje podržavaju oporbenog vođu Mirhoseina Musavija, objavljeno je na jednoj od internetskih stranica reformističkih snaga.

'Dvije prosvjednice nosile su zelenu vrpcu (znak potpore Musaviju), kad ih je policija uhitila pred Sveučilištem u Teheranu', navodi se na internetskoj stranici Rah-e Sabz. Do uhićenja je došlo usred sukoba prosvjednika s iranskom policijom na dva središnja teheranska trga kod Sveučilišta, rekli su svjedoci stranim agencijama. Policija je koristila palice i suzavac kako bi rastjerala prosvjednike.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

Internetska stranica Rah-e Sabz izvijestila je također da su vlasti prekinule mreže mobilnih telefona u ponedjeljak u Teheranu kako bi spriječile Musavijeve pristaše u komunikaciji. 'Mobilne telefonske veze u Teheranu i na području Sveučilišta u potpunom su prekidu', navodi se na stranici.

Zabrana stranim medijima

Kako su iranske vlasti zabranile stranim medijima praćenje događaja, koji je organiziran povodom obljetnice ubojstava studenata iz 1953. godine, odnosno vladavine bivšeg šaha. Raniji izvještaji svjetskih medija navode kako je teheransko sveučilište, uoči najavljenih prosvjeda opkolilo nekoliko stotina specijalnih iranskih policijskih postrojbi, uključujući i iransku revolucionarnu gardu.

>> Iran: Policija opkolila sveučilište da spriječi prosvjede

Policija je upozorila kako će krajnje oštro reagirati, ukoliko se obljetnica pretvori u masovne prosvjede oporbe protiv vlasti, a od kontroverznih izbora u srpnju ove godine, iračke vlasti se nemilosrdno obračunavaju s pristašama oporbe. Bivši predsjednički kandidat Mir Hossein Mousavi, postao je u međuvremenu vođa protivnika aktualnog režima i izrazio je sumnju u to da će zabrana demonstracija uspjeti.

Neposredno prije početka obilježavanja obljetnice Dana studenata u Iranu, teheranski stanovnici ostali su bez pristupa internetu, a iranske vlasti ograničile su pristup i internetskim stranicama opozicije. Podsjetimo, u ljetnim, postizbornim prosvjedima u Iranu, tisuće ljudi je uhićeno i nekoliko desetaka ubijeno, u prosvjedima zbog ponovnog izbora Mahmouda Ahmadinedžada za novog, starog predsjednika Irana. To su ujedno bili i najveći prosvjedi u toj zemlji, još od 1979. godine i islamske revolucije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene