Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa bez kontrole

VIDEO Požar guta 'baštinu čovječanstva', 11 mrtvih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedanaest je osoba poginulo, najmanje 3.000 je evakuirano, a oko 500 kuća uništeno je u Valparaisu, u središnjem dijelu Čilea, nakon šumskog požara koji je izmaknuo kontroli zbog čega je čileanska predsjednica morala pokrenuti plan u slučaju katastrofe.

Nakon što je izbio na periferiji tog lučkog grada, požar se proširio u 12-ak četvrti luke Valparaisa u središnjem dijelu Čilea pretvorivši se u veliku pošast. Najmanje je osam osoba poginulo, javlja Chicago Tribune.

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet brzo je pokrenula plan u slučaju katastrofe, dopustivši oružanim snagama da sudjeluju u operacijama evakuacije stanovništva.

U noći na nedjelju mogli su se primijetiti visoki vatreni jezici koji su gutali kuće jednu za drugom i osvjetljavali usijanom crvenom bojom poharane četvrti dok su tisuće osoba promatrale događaj s vidikovaca.

'To je najveća katastrofa koju je doživio Valparaiso', izjavio je zapovjednik područja Ricardo Bravo lokalnom tisku. 'Strahujemo da se vatra ne proširi na središta grada', dodao je on.

FOTO Do temelja izgorjela ukrajinska pravoslavna crkva

Valparaiso, koji je UNESCO 2004. proglasio gradom baštinom čovječanstva, svake godine posjećuju tisuće čileanskih i stranih turista.

Požar, čiji uzrok još nije utvrđen, izazvao je prekid opskrbe vodom i strujom u brojnim četvrtima toga grada s 270.000 stanovnika, prekrivena gustim oblakom dima koji se približavao zaljevu u kojem se nalazi luka Valparaiso.

Vatra je poharala najmanje 12 gradskih četvrti uništivši oko 500 kuća i prouzročivši evakuaciju najmanje 3.000 osoba, kazao je gradonačelnik grada Jorge Castro na TV postaji TVN.

Požar je izbio tijekom večeri u Polvori, na periferiji Valparaisa, uništivši 15 hektara eukaliptusa, pašnjaka i grmlja, po Nacionalnom uredu za izvanredna stanja. Potom se proširio na više od 40 brdašaca koji nadvisuju grad. (I.D. / Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene