Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Belgiji

VIDEO Kaos na ulicama Bruxellesa: Seljaci probijali barikade i palili gume, policija otvorila vodene topove

Aktualno Galerija Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 1 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 1 Foto: Afp Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 2 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 2 Foto: Afp Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 3 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 3 Foto: Afp Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 4 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 4 Foto: Afp +0 Prosvjed seljaka u Bruxellesu - 5 Galerija 1/5 >>
Bijesni poljoprivrednici traktorima su jurišali na policijske zapreke u središtu Bruxellesa. Policija ih je zaustavila vodenim topovima.

Prosvjednici su u središte glavnog Belgijskog grada stigli sa stotinjak traktora. Dovezli su i automobilske gume koje su palili. Policajce su napadali i kamenjem.

Seljaci su ogromnom kolonom traktora jutros blokirali Rue de la Loi u Europskoj četvrti u Bruxellesu, gdje se danas sastaju ministri poljoprivrede država članica Europske unije

Seljaci su ondje došli da bi prosvjedovali protiv zelenih politika Europske unije te su na ulice istovarili đubre, palili gume, odbili poštovati policijske barikade, a policija je pred institucijama EU-a postavila bodljikavu žicu i na prosvjednike ispalila iz vodenih topova.

Međutim, neki od seljaka uspjeli su traktorima uništiti barijere i poslati policajce u bijeg.

Seljaci iz mnogih europskih zemalja već neko vrijeme prosvjeduju zbog zelenih politika i upozoravaju na visoke cijene proizvodnje i konkurenciju koju im predstavljaju uvozni proizvodi. I ranije ovog mjeseca su, uoči samita vođa država članica Europske unije, prosvjedovali u Bruxellesu.

Policija je stanovnike Bruxellesa upozorila da se koriste javnim prijevozom, da su na nekim mjestima postavljene blokade te da dvije postaje podzemne željeznice nisu u funkciji. Očekuje se da će blokade biti uklonjene do oko 16 sati.

Ministri na sastanku u Bruxellesu

Ministri poljoprivrede država članica EU-a raspravljaju u ponedjeljak o tome kako odgovoriti na trenutačnu krizu s kojom se suočava poljoprivredni sektor. 

Ministri raspravljaju o prijedlozima Komisije za administrativno rasterećenje poljoprivrednika, a sljedeći mjesec očekuje se novi paket prijedloga Europske komisije koji će se odnositi na plaćanja poljoprivrednicima i na formiranje cijena.

Pročitajte i ovo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Tri godine sukoba Ovo je najteža godina za Zelenskog i Ukrajinu: "Jedan događaj bit će presudan..."

Belgijsko predsjedništvo je objavilo da je od država članica primilo oko 500 prijedloga, koji se uglavnom svode na pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je prošli tjedan u Saboru da Ministarstvo priprema prijedloge Europskoj komisiji za rasterećenje poljoprivrednika od administrativnih poslova. Oporbeni zastupnici u saborskoj raspravi istaknuli su da na takve poslove poljoprivrednici troše trećinu vremena.

''Mi smo predložili osnovni set rasterećenja te pripremamo prijedloge koje ćemo uputiti Europskoj komisiji kako bi se dodatno rasteretila administrativna procedura'', istaknuo je tijekom rasprave o izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

''Ministarstvo poljoprivrede se u okviru europskog Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo zalaže za samodostatnost u proizvodnji hrane na razini Europske unije te za povećanje proizvodnje hrane u zemljama koje su u zadnja dva vala proširenja EU postale korisnici europskih sredstava, među kojima je Hrvatska'', dodao je državni tajnik.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Roditelji bijesni Umjesto na sportske igre, djecu iz regije doveli da plješću Vučiću i slušaju njegov govor: "Sjećam se da sam plakao cijelu noć"

Belgijsko predsjedništvo Vijećem EU-a objavilo je da će zajedno s predstavnicima Komisije tijekom popodneva primiti izaslanstvo mladih poljoprivrednika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene