Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri godine sukoba

Ovo je najteža godina za Zelenskog i Ukrajinu: "Jedan događaj bit će presudan..."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Foto: Afp
Treća godina rata u Ukrajini mogla bi biti presudna.

Pred predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim nezavidan je zadatak. Ukrajinsko društvo iscrpljeno je ratom koji je ušao u treću godinu, a međunarodne pomoći sve je manje, zbog čega na bojištu nedostaje vojne opreme.

Istovremeno, ni Zelenski ni većina Ukrajinaca nisu spremni na mirovni dogovor jer ne bi postojao način kojim bi se Rusiju natjeralo da ga poštuje, a njim bi se Moskvi dalo dragocjeno vrijeme da osvježi svoje snage i ponovo napadne.

I sam Zelenski je na novinskoj konferenciji u nedjelju, dan nakon druge godišnjice početka rata, istaknuo važnost nadolazećih mjeseci.

"Prva godina je bila godina preživljavanja, pukog preživljavanja. Druga godina je bila godina otpora. Treća godina će biti odlučujuća. To je godina izazova iznutra i izvana", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija odbile ga dvije luke Kruzer s 3000 putnika u karanteni: Strahuje se od opasne zarazne bolesti - plave smrti

Dodao je da ukrajinska budućnost ovisi o vanjskih faktorima, posebno stavovima u Washingtonu.

"Odlučujući trenutak bit će izbori u SAD-u i onda ćemo moći razumjeti što će se sljedeće dogoditi", pojasnio je. Tom je izjavom, piše Guardian, došao bliže nego ikada javnom priznanju da bi pobjeda Donalda Trumpa bila katastrofalna vijest za Ukrajinu.

Godina će biti teška i zbog stanja u Ukrajini. Iako još uvijek ima potporu većine Ukrajinaca, Zelenski više nije nedodirljiv. Sve se češće može čuti da je iscrpljen, ali je u nedjelju želio ostaviti dojam da ima kontrolu i da je pun života.

Pročitajte i ovo Pekara Povukao potez Vlasnik pekarnice pronašao način da radi i nedjeljom: "Morali smo brzo nešto poduzeti”

Međutim, upitan o unutarnjoj politici, Zelenski je prisiljen u defenzivu. Kada je japanski novinar upitao zašto je smijenio Valerija Zalužnog – što se smatra političkom odlukom koja je donesena zbog generalove popularnosti – ukrajinski je predsjednik kratko rekao da je to stvar unutarnje politike. Na sličan je način odgovorio i na pitanje o nedavnom skandalu u kojem su ukrajinske tajne službe špijunirale novinare.

Puno je opširnije govorio o važnosti međunarodne potpore tijekom godine koja bi mogla biti najteža dosad.

"Treba nam hrabrosti i otpornosti da bismo preživjeli. Ova će godina odrediti kako će rat završiti", ustvrdio je Zelenski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene