Susjedi Radovana Karadžića kažu kako nisu imali pojma o njegovom pravom identitetu, a izgledali su prilično iznenađeni kada su čuli vijest da je među njima živio pod lažnim imenom.


Stanovnici predgrađa u Novom Beogradu kažu kako nisu bili svjesni da je njihov susjed traženi vođa bosanskih Srba, Radovan Karadžić, ratni zločinac optužen za genocid.

Vezani članci Put između kuća obitelji Drašković i Očko - 1 Dvije obitelji zaratile zbog naoko idiličnog puta između kuća: "Htjela sam napraviti suicid, živci su mi naprosto pukli..." Zagreb: Automobilom se zabio u terasu restorana - 1 Policija objasnila kako je automobil završio na terasi kafića: Vozač nije bio pijan, a prvo je udario žardinjere

Bivši čelnik bosanskih Srba živio je pod drugim imenom i bavio se alternativnom medicinom. Nosio je naočale i imao dugu sjedu bradu i kosu, sve kako ga ne bi prepoznali.

'Nije mi ni palo na pamet da bi to mogao biti on. Ne volim uhoditi ljude a bio je slobodan čovjek pa je stoga imao pravo da živi s nama', kaže jedna od susjeda.

Dodala je kako ga je nedavno vidjela, ali nije bila sigurna koliko dugo živi u tom kvartu.

Slobodno se krečući po gradu, Karadžić je bio redovni posjetitelj kafića, čiji vlasnik je bosanski Srbin, koji na zidu iznad šanka drži njegovu sliku.

'Zapravo sam imao priliku sresti Radovana tijekom rata par puta i ne mogu vjerovati da je to bio on. Zbilja sam mislio da se radi o liječniku koji posjeduje određene vještine,' kaže vlasnik kafića Nebojša Jevrić.

'No najbizarnija stvar je bila to što je volio sjediti ispod svoje slike. Nije bio toliko čest gost, ali moglo ga se vidjeti kako čeka autobus na stanici u blizini. Bio je uvijek uredno odjeven, čiste brade i uređene kose, a također je bio čest posjetitelj lokalne tržnice. Zbilja je volio šetati naokolo i razgovarati s ljudima,' dodaje Jevrić.

'Vidio sam ga ovdje tri ili četiri puta, no prvi put je ostavio veliki utisak na mene', kaže jedan od posjetitelja kafića.

Karadžić je optužen za masakr 8 tisuća bosanskih muslimana u Srebrenici i 43-mjesečnu opsadu Sarajeva. Oko 11 tisuća ljudi poginulo je u gradu od snajperskih hitaca, bombaških napada, gladi i bolesti.

>> Karadžić je osobnu iskaznicu dobio u Rumi

>> VIDEO: Karadžić se imao namjeru predati 2009. godine?

>> VIDEO: Karadžić je, dok se skrivao, imao ljubavnicu?

>> Karadžića odao telefonski poziv sinu?

>> Krvnik iz Srebrenice poučavao o vjeri i meditaciji