Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Karadžić se imao namjeru predati 2009.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški optuženik Radovan Karadžić namjeravao se predati u siječnju 2009. godine, jer je mislio da bi tada za njega bili nadležni sudovi u Srbiji, tvrde Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić i brat Luka Karadžić.

'Radovan bez ljutnje komentira uhićenje. Samo zamjera Borisu Tadiću što nisu pričekali tih pet-šest mjeseci koliko je bilo potrebno da Haški tribunal završi s radom, pa da mu se sudi u Srbiji. Mogli su ga uhititi, recimo, pola godine ga držati skrivenog, a onda mu suditi u Beogradu. Ne samo zbog Radovana, nego i zbog Srbije', izjavio je Luka Karadžić 'Večernjim novostima'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava o Šešelju Zastupnik u srbijanskom parlamentu: 'Političari iz Zagreba svađaju hrvatski i srpski narod' Slika nije dostupna Dirljiva priča U Hercegovini pokopan fetus: Majku šokiralo što bi se u protivnom dogodilo

Obojica u izjavama beogradskim medijima, koji se opširno bave Radovanom Karadžićem i njegovim životom prije uhićenja, tvrde da je on uhićen u gradskom autobusu kod Batajnice prošloga petka, te da je do ponedjeljka navečer držan na tajnoj lokaciji, ali to nije potvrdio niti jedan vozač autobusa na toj liniji, a Gradsko saobraćajno poduzeće Beograda osporilo je tvrdnje da je ikada izdalo mjesečnu markicu za prijevoz na ime Dragana Dabića.

Suprotno njima, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić u utorak navečer je, gostujući na Televiziji B92, ponovio kako je Karadžić uhićen u ponedjeljak navečer, nakon čega je o tome ubrzo obaviještena javnost.

Mediji prenose izjavu Karadžićeva odvjetnika Vujačića prema kojoj će on u petak predati žalbu (uoči isteka trodnevnog zakonskog roka) na rješenje istražnog suca o ispunjenosti pretpostavki za izručenje, te najavu da će se pred Haškim sudom Karadžić braniti sam.

'Imat će samo četveročlani ili petočalni savjetodavni tim u kojem ćemo, pored ostalih, biti ja i Kosta Čavoški, predsjednik Odbora za istinu o Radovanu Karadžiću. Ali, izvjesno vrijeme će potrajati dok u Republici Srpskoj ne prikupimo za obranu nužne dokumente', kazao je Vujačić.

Vujačić, kako kaže, računa s time da će Karadžić 'idućeg utorka ili srijede specijalnim avionom, praćen dvjema dodatnim letjelicama, biti prebačen u Den Haag', a Vekarić kazao kako bi njegov transfer mogao biti možda i tijekom vikenda, ovisno o tome kad će žalba stići do suda, koji ima trodnevni rok za odluku o njoj.

Karadžićev odvjetnik tvrdi i da je Karadžić proteklih godina radio i na psihijatrijskim odjelima dvije velike beogradske bolnice, da je dvosobni stan koji su mu izdali 'zemljaci koji žive u Londonu' plaćao 350 eura mjesečno, kao i da je na njegova predavanja o psihijatriji i alternativnoj medicini dolazilo i po 300 do 400 ljudi.

'Njegovo psihičko stanje je stabilno, ali je naravno razočaran. Planirao je predati se dobrovoljno u siječnju 2009. godine. Tada bi se branio pred srbijanskim sudom, jer 31. prosinca 2008. svi započeti procesi trebaju biti predani nacionalnim sudovima', kazao je Vujačić. 

Na pitanje o tome je li on odvjetnik i odbjeglom Ratku Mladiću te hoće li i on uskoro za Karadžićem, odgovorio je: 'Daj Bože da ga ne nađu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene