Obavijesti Video Pretražite Navigacija
diskriminacija

Nema više "gospodina" i "gospođe": Njemačke željeznice uvode veliku promjenu

Njemačka željeznica
Njemačka željeznica Foto: Afp
Viši zemaljski sud u Frankfurtu obvezao je Njemačku željeznicu (Deutsche Bahn) da se od prvog dana iduće godine svojim korisnicima obraća na rodno neutralan način.

Oduka o rodno neutralnom obraćanju kupcima dolazi nakon što se požalila osoba koja se izjasnila da je rodno neutralna, odnosno da nije ni žensko ni muško.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezadovoljstvo u Britaniji Počeo najveći štrajk u posljednjih 30 godina, zemlja u blokadi: "Željezničari tjeraju putnike, ljude koji se voze na posao"

Pročitajte i ovo Sjecišta pruge BIZARAN SLUČAJ Opet blamaža HŽ-a: Vlak nije mogao krenuti jer kondukter - nije došao na posao

Konkretan slučaj odnosio se na rezervaciju karte od Berlina do Braunschweiga putem internetske stranice Deutsche Bahna. Prilikom registracije i kupnje bio je izbor samo "gospodin" ili "gospođa". Bez tog odabira kupnja karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog spola, oslovljena s "gospodine", naknadno je podnijela pritužbu zbog diskriminacije.

Njemački sud u utorak je presudio da će se željeznica od 1. siječnja 2023. morati suzdržati od "diskriminacije tužitelja nebinarnog spola zahtijevajući da se pri korištenju ponuda oslovljava s g. ili gospođo", prenosi Fenix magazin.

Oštećena stranka rekla je kako "pripisivanje muškosti" doživljava kao napad na sebe, što dovodi do značajnog psihičkog stresa. Viši zemaljski sud osobi je dosudio i odštetu od 1000 eura.

Ravnateljica Ureda za provedbu jednakog postupanja Vera Egenberger rekla je kako se nada "da Deutsche Bahn neće čekati kraj godine da uredi svoju internetsku stranicu".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene