Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vatikan: 'Papa nije znao da je Wielgus špijunirao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatikan nije bio obaviješten o špijunskoj djelatnosti velečasnog Stanislawa Wielgusa za bivši komunistički režim Poljske, ustvrdio je u Rimu prefekt Kongregacije za biskupe.

Kada ga je 6. prosinca imenovao nadbiskupom Varšave, Papa Benedikt XVI. nije znao da je Wielgus više od 20 godina surađivao s komunističkom tajnom policijom, rekao je kardinal Giovani Battista Re.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Slika nije dostupna Sveta Stolica podržava varšavskog nadbiskupa

'Kada je msgr. Wielgus bio imenovan, nismo znali ništa o njegovoj suradnji s tajnim službama', rekao je Battista Re za Corriere della Sera.

Prefektova tvrdnja kosi se s ranijom izjavom Svete Stolice da je prije imenovanja razmotrila sve okolnosti kandidatova života.

Talijanski list, La Repubblica, piše u ponedjeljak, ali ne imenuje izvore, da je 80-stranično izvješće o Wielgusovoj špijunaži Benedikt XVI. primio tek u nedjelju navečer.

Skandal je velika neugodnost za Bendikta XVI. koji je potkraj 2006., posjetio Poljsku, u počast svome prethodniku Ivanu Pavlu II., kojega svijet drži uvelike zaslužnim za pad komunističkog režima.

Zato što je branio Wielgusa, kritike je na sebe navukao poljski primas, kardinal Jozef Glemp. Optužuju ga da je počinio 'golemu pogrešku'.

Glemp je zauzeo apologetsko stajalište i Wielgusa nazvao 'božjim slugom' te ga opisao kao 'žrtvu napada, nedužnu, progonjenu osobu. Nije čak ni spomenuo da je nadbiskup lagao do zadnje minute. Da je lagao Papi, biskupima i vjernicima', piše glavni urednik Dziennika Robert Krasowski.

I konzervativni list Rzeczpospolita ocjenjuje kako su primasove riječi samo produbile jaz između Wielgusovih pristaša i protivnika.

Bilo je doista korektno što je Glemp pozvao narod da oprosti
grešniku, ali objašnjenje uz obranu samo je dolilo ulje na vatru, piše katolički novinar Zbigniew Nosowski.

Informativni kanal TVN 24 javio je o ostavci još jednog poljskog svećenika. Riječ je o prelatu katederale u Krakowu
Januszu Bielanskom, koji je ponudio ostavku kardinalu Stanislawu Dziwiszu, a ostvaka je prihvaćena.

Časopis Wprost pisao je još prije godinu dana da je Bielanski bio obavještajac bivše komunističke tajne službe.

Nekoliko svećenika iz Dziwiszova kruga prijatelja bilo je sustavno prisiljavano raditi za tajne službe, piše tjednik Newsweek Polska. Interes sigurnosnih službi za taj krug nije slučajan. Dziwisz je bio kapelan Karola Wojtyle, a poslije i njegov osobni tajnik kada je Wojtyla postao papa Ivan Pavao II.

Wprost piše kako je Jerzy Dabrowski, biskup Gnieznog, koji je umro 1991., bio špijun kodnog imena agent Ignacy, što otkrivaju spisi iz Instituta za nacionalno sjećanje, koje proučava cjelokupnu poljsku komunističku prošlost.

Sam Dabrowski bio je jedan od najbližih suradnika kardinala Stefana Wyszynskog, primasa poljske katoličke crkve sve do smrti 1981.

Novinar Tomasz Terlikowski piše kako je objašnjenje primasa Glempa bio frontalni napad na sve one koji traže da se rasvijetli suradnja cjelokupne crkve i poljskog društva u cjelini s tajnim službama.

Konzervativni novinar Aleksander Hall nada se da će na Wielgusovo mjesto doći 'nasljednik velikog kalibra i velike vjerodostojnosti' i piše 'Sve moguće pogreške učinjene su u ovoj aferi', te poziva Crkvu da provede istragu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene