Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poljska: nadbiskup podnio ostavku zbog špijuniranja za komuniste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi varšavski nadbiskup podnio je ostavku nakon što je priznao da je špijunirao za poljske tajne službe u doba komunizma, priopćila je misija Vatikana u Poljskoj.

U priopćenju se navodi kako je papa Benedikt XVI. prihvatio ostavku Stanislawa Wielgusa. Papa ga je imenovao nadbiskupom 6. prosinca. Wielgus je nakon imenovanja u petak preuzeo dužnost koju je dosad obavljao kardinal Jozef Glemp. Prema priopćenju, Glemp će se privremeno vratiti na dužnost.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Slika nije dostupna Vatikan: 'Papa nije znao da je Wielgus špijunirao'

Tako je ustoličenje novog varšavskog nadbiskupa planirano za nedjelju otkazano.

Wielgus je povukao ranije izjave u kojima je tvrdio kako nije surađivao s tajnim službama u vrijeme komunizma, priznao je pogrešku i prepustio se odluci Pape. Taj je slučaj osramotio Rimokatoličku crkvu u Poljskoj i doveo do poziva za njegovom ostvakom.

Poljska televizija već je jutros objavila kako će ceremonija
ustoličenja nadbiskupa biti otkazana, ne navodeći svoje izvore.

Poljska Crkva priznala je da je Wielgus nekoć bio špijun za
komunističke tajne službe što je pojačalo pritisak na nadbiskupa prije njegovog ustoličenja koje se trebalo održati u nedjelju ujutro.

Prema dokumentima nekadašnjih poljskih posebnih službi objavljenima u medijima, 67-godišnji msgr. Wielgus bio je njihov suradnik tijekom više od 20 godina. 

'Priznajem danas pred vama tu grešku koju sam nekada počinio, kao što sam je već priznao Svetom Ocu', izjavio je msgr. Wielgus odmah nakon preuzimanja dužnosti nadbiskupa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene