Obavijesti Pretražite Navigacija
Donio odluku

Brnabić: "Moju ostavku imate na stolu", Vučić: "Sad je jasno, imat ćemo prijevremene parlamentarne izbore"

Aktualno Galerija Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić Foto: Afp Ana Brnabić, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijerka Srbije Foto: DNEVNIK.hr Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Foto: DNEVNIK.hr Premijerka Srbije ponudila ostavku - 1 Premijerka Srbije ponudila ostavku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijerka Srbije ponudila ostavku - 2 Galerija 1/5 >>
Srbijanska premijerka Ana Brnabić ponudila je u srijedu u javnom obraćanju svoju ostavku nakon vala masovnih prosvjeda "Srbija protiv nasilja", a predsjednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost raspuštanja parlamenta i odluku o izvanrednim izborima u roku od 45 do 60 dana.

Predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su se u 20 sati javnosti, a obraćanje je najavljeno uz važne vijesti koje će biti značajne građanima.

Prva je govorila Brnabić. Za početak je istaknula što smatra svojim najvećim postignućem u godinama na vlasti, a to je digitalizacija.

Izrazila je sućut žrtvama i njihovim obiteljima nakon masovnih pucnjava koje su potresle Srbiju. "Tragedije koje su nas pogodile duboko su nas šokirale i promijenile. Ova zemlja više nikada neće biti ista."

Istaknula je pet točaka koje je otada uvela Vlada, a to su: razoružavanje, zapošljavanje dodatnih policajaca, izmjene kaznenog zakona, radna grupa za mentalno zdravlje i borba protiv vršnjačkog nasilja.

Optužila je opoziciju da koristi tragediju i na prosvjedima traži isključivo političke promjene. "Gotovo da možemo reći da su određene organizacije jedva dočekale da se nešto takvo dogodi."

Više puta ponudila je svoju ostavku.

"Najveća mi je čast bila što obavljam tu dužnost. Najveća čast što sam imala priliku raditi za svoju zemlju. Računajte da moju ostavku imate na stolu. Ostavljam predsjedniku Republike da donese konačnu odluku", rekla je i zahvalila Vučiću.

Vučić: "Vlast se ne mijenja na ulici"

Vučić je preuzeo riječ i poručio da se vlast ne mijenja na ulici. Referirao se na izjavu premijerke Brnabić i najavio da će ona podnijeti ostavku, a da je onda na njemu da nekome ponudi mandat. 

"Sad je jasno da ćemo imati prijevremene parlamentarne izbore samo je pitanje mjeseca kad", rekao je. "Prijelazne vlade neće biti. Za prijelaznu vladu potrebna je moja odluka, a ja tu odluku neću donijeti nikada. O tom pitanju nema razgovora i nema nikakvih pregovora. Prijelazne vlade neće biti ne zato što je to neki politički hir, to je uništavanje Srbije, razaranje Srbije."

Nakon toga Vučić je najavio povećanje plaća u prosvjeti da bi dokazao kako on ima konkretne načine za rješavanje problema u školama, a opoziciju i prosvjednike optužio je da gledaju samo svoje interese.

"Nijedan zahtjev ne tiče se položaja djece, nastavnika i bilo koje društvene grupe, osim političara i njihovih tajkuna."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene