Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Habemus papam': Uzeo je ime Franjo

Izabran novi papa - Jorge Mario Bergoglio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi poglavar Katoličke crkve je Jorge Mario Bergoglio, dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa, koji će se kao papa zvati - Franjo. Kardinali su ga izabrali u petom krugu glasovanja na jednoj od najkraćih konklava. Na Trgu svetog Petra nastalo je veliko veselje.

Na jednoj od najkraćih konklava u povijesti, u petom krugu glasovanja zbor kardinala za novog poglavara Katoličke crkve izabrao je Argentinca Jorgea Marija Bergoglija (76). On je dosad bio nadbiskup Buenos Airesa, a kao papa će uzeti ime Franjo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije samo spaljivanje papirića Otkrivena tajna vatikanskog dima Slika nije dostupna Među 115 kardinala Znate li tko su favoriti za novog papu?

Bergoglio je, inače, isusovac koji je doktorirao u Njemačkoj i riječ je o prvom jezuitu na čelu Crkve. Premda je riječ o konzervativcu, za njega se navodi da je i sklon reformama. Premda se nagađalo da bi mogao biti izabran mlađi papa, Bergoglio je zapravo bio jedan od najstarijih kandidata među kardinalima.

Da je izabran za papu, oko sat vremena nakon što je kroz dimnjak na krovu Sikstinske kapele počeo sukljati bijeli dim, s balkona Bazilike svetog Petra u Vatikanu objavio je kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran tradicionalnom izrekom 'Habemus Papam!' (Imamo papu!).

Ubrzo zatim okupljenom se mnoštvu obratio papa Franjo. Izgledao je pomalo iznenađeno, a prvo što je rekao bilo je u šali: 'Čini se da su kardinali morali otići na drugi kraj svijeta ne bi li pronašli novog rimskog biskupa!'

'Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i povjerenja među nama, molimo za nas, molimo za cijeli svijet da ostvarimo bratstvo', rekao je nakon molitve i zamolio vjernike da se pomole za njega, a potom je uputio i svoj blagoslov Urbi et orbi, odnosno Gradu i svijetu.

Od vjernika se oprostio 15-ak minuta nakon izlaska na balkon, zaželjevši im laku noć i da se dobro odmore. Novi susret s vjernicima najavio je za sutra.

Bijeli dim počeo sukljati nekoliko minuta nakon 19 sati

U konklavi je sudjelovalo 115 kardinala, a za izbor nasljednika Benedikta XVI trebala je dvotrećinska većina, odnosno najmanje 77 glasova. Nekoliko minuta nakon 19 sati iz dimnjaka postavljenog na krov Sikstinske kapele izašao je bijeli dim, a odmah zatim Trgom svetog Petra čula su se i zvona, što je definitvni znak da je novi, 266. poglavar Katoličke crkve, izabran.

U Vatikanu se okupilo veliko mnoštvo vjernika, procjenjuje se više od 40.000. Svi su oni bijeli dim i zvuk crkvenih zvona dočekali u deliriju.

>> FOTOGALERIJA: Izabran novi papa!

>> VIDEO Evo kako je to u Vatikanu izgledalo kada je izabran Benedikt XVI.

Inače, sinoć i danas prijepodne iz dimnjaka je izašao crni dim, što je bio signal da novi papa još nije bio izabran.

>> Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao CRNI DIM!

>> Znate li kako Pape biraju imena i koje je najčešće?!

Ukoliko se nalazite u Vatikanu pošaljite nam na moj.report@novatv.hr vaše fotografije i dojmove! Sinoćnji je dim bio tako snažan da je bio zadimljen cijeli Trg sv. Petra na kojem se skupljaju vjernici. Ptice su letjele, vjerojatno iz svojih skrovišta, po dimnjacima pa je danas otac Lombardi objasnio da se to dogodilo jer je riječ o novoj tehnologiji spaljivanja listića.

Prognoze stručnjaka da konklava neće potrajati predugo obistinile su se. 'Posljednje što kardinali žele je konklava koja traje tjedan, a još manje dva tjedna ili dvije godine kao što se jednom dogodilo prije nekoliko stotina godina', kazao je nešto ranije analitičar Roberto Sirico.

U međuvremenu je otkrivena tajna bojenja dima koji izlazi iz Sikstinske kapele. Zajedno s glasačkim listićima spaljuju se i kemikalije. Kalijev perklorat, antracen i sumpor za crnu odnosno kalijev perklorat, laktoza i kolofonij za bijelu boju.

Ta se metoda primjenjuje od 2005. jer se u nekoliko navrata pojavio sivi dim što je izazivalo zabunu. Ranije se za bijeli dim listićima dodavala vlažna slama, a za crni, neka vrsta katrana.

>> Otkrivena tajna vatikanskog dima

>> Znate li tko su favoriti za novog papu?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene