Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo papinsko ime

Znate li kako Pape biraju imena i koje je najčešće?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izbora novog Pape, 266. po redu, dobit ćemo i novo papinsko ime.

Svaki Papa, nakon što ga izaberu za poglavara Katoličke crkve, mora izabrati svoje papinsko ime. Pape imena biraju samostalno, a kriterije kojima se rukovode pri izboru imena redovito sami protumače kardinalima i vjernicima nakon izbora. Obično se radi o imenu nekog njihovog vjerskog uzora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan do konklave Kardinali stigli u Vatikan: Doznajte o kojima se najviše priča! Slika nije dostupna Novi znak Nakon munje, potres uzdrmao novi dom bivšeg pape

>> Znate li koliku će mirovinu imati Papa?

Tako je zasad još aktualni papa, Joseph Ratzinger, odabrao ime Benedikt XVI. Tijekom svoje prve opće audijencije na Trgu Svetog Petra 2005. godine objasnio je zašto.

'Ispunjen osjećajima strahopoštovanja i zahvaljivanja, želim govoriti o tome zašto sam izabrao ime Benedikt. Prvo, sjećam se pape Benedikta XV., koji je bio hrabri prorok mira, vodio je Crkvu kroz turbulentna vremena rata. U njegove stope stavljam svoju službu kao službu pomirenja i sklada među ljudima. Osim toga, sjećam se sv. Benedikta Nursijskog, suzaštitnika Europe, čiji život podsjeća na kršćanske korijene Europe. Molim ga da nam svima pomogne stajati čvrsto uz Krista u našem kršćanskom životu. Neka Krist uvijek zauzima prvo mjesto u našim mislima i djelima', rekao je Benedikt XVI.

>> Papa Benedikt XVI: Gafovi, nesporazumi, podmetanja...

>> Što će biti s Benediktom XVI. kada napusti dužnost?

Najčešće papinsko ime, brojeći i imena protupapa, bilo je Ivan. To je ime nosilo 26 Papa, a još su ga dvojica imala u svom dvostrukom imenu – papa Ivan Pavao I. i papa Ivan Pavao II. Među najčešćim imenima bili su Grgur te Benedikt, koja su se ponavljala 16 puta. Tu su i Lav i Inocent (13), Pio (12) i Klement (11).

Pitanje imena novog Pape koji će naslijediti Benedikta XVI. popularno je i na kladionicama gdje najbolje kotiraju imena Petar, Pio, Ivan, Ivan Pavao i Benedikt.

Spomenimo još i proročanstvo svetog Malahije, irskog nadbiskupa iz 12. stoljeća, koji je navodno doživio viziju svih budućih Papa u obliku šifriranih fraza. Prema toj listi budući Papa, koji bi prema proročanstvu trebao biti i posljednji Papa prije kraja svijeta, zvat će se Petar i bit će Talijan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene