Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su se zatvorila vrata Sikstinske kapele kardinali su održali prvi krug glasovanja. Iz dimnjaka je izašao crni dim, što znači da novi papa još nije izabran. iduće glasovanje kardinali će održati sutra.


Posljednjih se dana dosta govorilo o tome kako su velike šanse da novi papa dođe iz Latinske Amerike. Kao najveća dva favorita spominju se Talijan Angelo Scola i Brazilac Odilo Scherer. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski papa u 1.300 godina.

Vezani članci Theodore McCarick - 4 Vatikan konačno objavio izvješće o zloglasnom američkom kardinalu, razriješenom zbog zlostavljanja djece i odraslih Kardinal Stanisław Dziwisz Najbliži suradnik Ivana Pavla II. optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja: "Spreman sam surađivati"

>> Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao CRNI DIM!

>> Zašto Papa nosi crvene cipele?

Čak su vatikanski analitičari postavili mogućnost da novi papa bude iz Latinske Amerike. No, ističu da je sve moguće pa i opcija da novi papa bude i iz Afrike.

Kardinali će opet glasovati sutra ujutro, a ako se ni tada dvije trećine njih ne odluče samo za jednoga, nakon odmora će moći glasovati još dvaput popodne. Ukoliko ni sutra ime novog pape ne bude poznato iz dimnjaka će opet izaći crni dim. Očekuje se da će konklave potrajati dva do četiri dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook