Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Novi papa još nije izabran

Uključite se UŽIVO: Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao CRNI DIM!

U Vatikanu je počeo proces izbora novoga poglavara Katoličke crkve! Nakon prvog glasovanja kardinala iz dimnjaka na Sikstinskoj kapeli izašao je crni dim što znači da novi papa još nije izabran.

Ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo je u  u 17:35 sati 'Extra omnes' (svi van) i zatvorio vrata Sikstinske kapele, u kojoj je ostalo 115 kardinala izbornika koji su pred Michelangelovim 'Posljednjim sudom' održali prvi krug glasovanja za izbor novog pape.

Pročitajte i ovo Knjiga žalosti za papu Benedikta XVI. - 1 U Zagrebu Milanović se upisao u knjigu žalosti povodom smrti pape Benedikta XVI.: Uputio sućut papi Franji Slika nije dostupna Inauguralna misa u utorak Evo što je novi papa napravio čim je otišao s balkona na Trgu svetog Petra

Oko 19:40 iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je crni dim, što znači da novi papa nije izabran nakon prvog glasovanja.

Kardinali su mogli odlučiti hoće li ili ne večeras glasovati, jer večerašnje glasovanje nije bilo obvezno. Naime, prvi dan mogu provesti u molitvi, razmatranju i promišljanjima te s izborom započeti sutra. Potpuno izdvojeni od svijeta kardinali će dvotrećinskom većinom izabrati nasljednika Benedikta XVI.

Prije nego li su se zatvorila vrata Sikstinske kapele, kardinali su čuli nagovor za izbor pape malteškoga kardinala Prospera Grecha (87) i zatim još jednom pojedinačno položili zavjet šutnje držeći ruku na Evanđelju

>> Talijan i Brazilac glavni favoriti za novog Papu?

>> Zašto Papa nosi crvene cipele?

Velika je ceremonija započela u kapeli Paolini iz koje su kardinali krenuli prema Sikstinskoj kapeli. Na čelu procesije je bio  križ i papinski ceremonijeri. 

Iza njih su bili kardinali koji su ulazili obrnutim redom, one osobe koji imaju najmlađi staž kao kardinali su prvi, a oni s dužim stažem su na kraju procesije. Međusobno su razdijeljeni u tri kategorije-kardinali đakoni, kardinali prezbiteri i kardinali biskupi.

Prvi od kardinala đakona daje ime novoga pape, a ta je čast pripala francuskom kardinalu Jean- Louisu Tauranu. 'Javljam veliku radost! Izabrali smo papu!'- riječi su kojima će se Tauran na latinskom jeziku obratiti s balkona bazilike Svetog Petra na kraju konklave. Najmlađi kardinal ima 53 godine i dolazi iz Indije.

Gost specijalne emisije Nova TV o izboru novog pape bio je  rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Emilio Marin koji je komentirao izbor novoga pape. Marin je rekao kako je za većinu analitičara, prije osam godina, bilo prilično sigurno da će Ratzinger biti jedan snažni kandidat za papu, a da sada jedne takve ličnosti nema te da su upravo zbog toga ove konklave posebne. 'Sve je na stolu i Crkva čeka novo vodstvo, nadamo se da će to vodstvo biti kadro uspješno rješavati te probleme' kazao je.

>> Detalji o tome kako Vatikan osigurava tajnost izbora novog pape!

Posljednjih se dana dosta govorilo o tome kako su velike šanse da novi papa dođe iz Latinske Amerike. Kao najveća dva favorita spominju se Talijan Angelo Scola i Brazilac Odilo Scherer. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski papa u 1.300 godina. Čak su vatikanski analitičari postavili mogućnost da novi papa bude iz Latinske Amerike. No, ističu da je sve moguće pa i opcija da novi papa bude i iz Afrike.

Hodočasnici pristižu iz cijeloga svijeta. Vjernika ima i iz Hrvatske, kažu da su fascinirani. Svi prate što se događa, a atmosfera je svečana. Akreditirano je više od 5.000 novinara iz cijeloga svijeta, sve svjetske aganicije su u Rimu.

Naša dva kardinala, Puljić i Bozanić su, također, tamo. Kazali su kako je fokus u razgovorima kardinala je bio ekumenizam, obraćenje i vraćanje discipline Crkve. Na konklavama su bili i kardinali koji su radili izvještaj  o istrazi u aferi Vatileaks, koja je prošle godine potresla Katoličku crkvu, ali kardinali nisu govorili o tome. Puljić je naglasio da je to dokument koji je namijenjen isključivo novom papi. Ponovili su da se nadaju da će konklave biti gotove do kraja tjedna, možda čak i prije.

Szentmartoni: Isus krist je već odabrao papu, a kardinali ga moraju pronaći

Mihaly Szentmartoni s papinskog Sveučilišta 'Gregoriana' je za Dnevnik Nove TV kazao da kardinali anonimno glasuju iz dva razloga. 'To je jedan vrlo jednostavan psihološki zakon. Ako vi znate kako su drugi glasali, to već utječe na vas. Stvara se javno mišljenje, stvara se pritisak na vas, to je jedno.

Drugo, rekao bih da ovo uopće nije glasovanje. Konklave nisu demokratski izbori, to je nešto sasvim drugo. Zapravo, mogli bismo protumačiti ovako - Gospodin Isus Krist je već odabrao novog papu i sad kardinali moraju pronaći tko je taj. Jedan od načina da ga pronađu upravo je to glasovanje i možda će onda konsenzusom doći do zaključka', objasnio je.
Szentmartoni je kazao da je vrlo teško napraviti opis radnoga mjesta, tim više što on nije profesionalac. Dodao je da mi imamo ljude od kojih će netko biti, kroz idućih par dana, izabrani na to mjesto te da oni, gledano sa psihosociološkog stajališta, nisu prikladni za to, ali da imaju svijest pozvanosti.

Na pitanje je li bitno iz koje je zemlje papa, Szentmartoni je odgovorio: 'Da i ne. Ako bude stranac, bit će u jako dobrom društvu jer je i Sveti Petar je bio stranac u Rimu. S druge strane, nitko od kardinala ne može biti stranac u Rimu iz jednostavnih razloga. Svaki kardinal ima svoju naslovnu crkvu u Rimu, oni su rimski župnici. Oni sada među sobom biraju novog biskupa', kazao je.

266. Petra naših dana i nasljednika Benedikta XVI., u Sikstinskoj će kapeli birati 115 kardinala-izbornika. Konklave počinju danas poslijepodne i trebale bi trajati, prema riječima Ureda za odnose s medijima Svete Stolice, između dva i četiri dana.

U Rimu izbor rimskog prvosvećenika prate naša komentatorica, urednica Redakcije vanjske politike Ivana Petrović i reporterka Ivana Ivanda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene