Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije samo spaljivanje papirića

Otkrivena tajna vatikanskog dima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavni dim iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele koji, ako je bijeli označava da je Katolička crkva dobila novog papu ili ako je crn da glasanje nije donijelo rezultat, nije samo proizvod spaljenih listića.

"Koristimo i patrone za potpalu", objasnio je Paolo Sagretti koji je zadužen za postavljanje sustava uništenja listića u Sikstinskoj kapeli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate izbor pape Franje za poglavara Katoličke crkve? Slika nije dostupna Među 115 kardinala Znate li tko su favoriti za novog papu?

>> Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao CRNI DIM!

Lijevo od ulaza postavljene su dvije peći, jedna za glasačke listiće, a druga za kemikalije za bojanje dima, crnog za neuspješan ishod glasanja i bijelog za izbor pape. Dvije peći su povezane istim vodom do krova kapele. Taj arhaični način informiranja svijeta je i dalje prva objava vanjskom svijetu, iako su to i zvona Bazilike Svetog Petra, ali uz neznatno kašnjenje u odnosu na dim.

>> UŽIVO Hoće li kardinali danas izabrati novog papu?



Početno se bijeli dim postizao dodavanjem vlažne slame uz listiće, dok se crni dim postizao dodavanjem neke vrste katrana. Nakon nekoliko epizoda pojave sivog dima, tamnijeg ili svjetlijeg, koje su vjernike dovele u zabludu, Vatikan je 2005. postavio novi vjerodostojniji sustav.

>> Talijan i Brazilac glavni favoriti za novog Papu?

Prigodom izbora Josepha Ratzingera 19. travnja 2005. mehanizam nije bio usavršen jer se najprije pojavio svijetlo sivi dim. Kako bi postigao crni dim, Vatikan koristi mješavinu kalijeva perklorata, antracena i sumpora, dok bijelu boju dima dobiva mješavinom kalijeva perklorata, laktoze i kolofonija, prema informacijama s internet stranice Svete Stolice.

Elektronska kontrolna ploča omogućuje odabir sastojaka za drugu peć istovremeno dok se u prvoj pale listići. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene