Dan nakon što je počela evakuacija izbjegličkog kampa u francuskom gradu Calais, brojne su policijske snage na terenu. Bageri bi tijekom dana trebali početi uklanjati šatore i barake.


Kako protječe jutro sve je više nervoze među migrantima koji kamp u Calaisu moraju napustiti pa su sporadična i naguravanja u skupinama koje čekaju evakuaciju. Policija za sada održava red i migranti organizirani u skupine ulaze u autobuse.

Na fotografijama AFP-a s terena može se vidjeti i dim iz pojedinih šatora.

Dim iz šatora u 'džungli' (Foto: AFP)

Kamp poznat pod nazivojm 'džungla', smješten uz autocestu lučkog gada Calais, iz kojeg su migranti često na prometnicu postavljali barikade kako bi se ilegalno ukrcali na kamione i ušli u Veliku Britaniju, se zatvara.

Procjenjuje se da je u kampu boravilo oko 7000 migranata i izbjeglica, a u ponedjeljak ih je više od 2300 dobrovljno napustilo kamp. Drugog dana evakuacije na terenu su naoružane brojne policijske snage.

Logor će ubrzo biti srušen, a bageri bi već danas trebali početi uklanjati šatore i barake. Odluka o zatvaranju kampa donesena je nakon velikog pritiska francuske opozicije na vlasti.

Uvjeti života u Džungli i njezin utjecaj na regiju su postali osjetljiva tema šest mjeseci prije predsjedničkih izbora u Francuskoj. Taj logor također simbolizira nemoć Europe da odgovori na najtežu migrantsku krizu nakon Drugog svjetskog rata.

"Vlada je donijela hrabru i potrebnu odluku, zemlja poput Francuske sa 67 milijuna stanovnika je i te kako sposobna prihvatiti te ljude u nevolji, dostojanstveno ih prihvatiti bez pretjerane polemike", rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault tijekom posjeta Turskoj.

Pokretanje razmještanja migranata nije zaključilo političku debatu: ljevica je zabrinuta za uvjete premiještanja, desno orijentirana oporba strahuje od nicanja novih slučajeva "mini-Calaisa", krajnja desnica se zalaže za povratak migranata u njihove domovine.

Uz 7500 mjesta u 451 centru, njihovo je premještanje izazvalo žestoke reakcije u nekim regijama. (I.D. / Hina)

Drugi dan evakuacije kampa u Calaisu (Foto: AFP)

Evakuacija kampa u Calaisu (Foto: AFP)